De Belastingdienst wisselt circa 60% van alle afspraken met internationaal opererende bedrijven niet uit met andere EU-landen, schrijft Trouw. Europese regelgeving schrijft voor dat rulings met grensoverschrijdende effecten moeten worden gedeeld om belastingontwijking te voorkomen.
De Belastingdienst zelf meldt per jaar 2.000 grensoverschrijdende rulings af te geven. Nederland is verplicht om alle internationale belastingafspraken van de laatste vijf jaar uit te wisselen met andere EU-landen. “Staatssecretaris Snel van Financiën wil er ruim 4.000 gaan uitwisselen met EU-landen, schreef hij onlangs aan de Kamer, ofwel 800 gemiddeld per jaar – veel minder dan de 2.000 waarover de site rept”, merkt het dagblad op. Dat stelt dat Nederland ruim drie keer zoveel rulings afgeeft dan enige andere EU-lidstaat. “Eind vorig jaar schatte de Belastingdienst nog over 6.000 tot 8.000 rulings gegevens te gaan uitwisselen. In januari was dat teruggebracht tot 4.750 en recent is het aantal dus gedaald tot ruim 4.000.”
Van de naar schatting 10.000 internationale rulings zijn er slechts 3.197 afgegeven via het speciaal daarvoor ingestelde rulingteam, aldus Trouw. Dat per jaar 2.000 grensoverschrijdende rulings worden afgegeven, is volgens Financiën een voorspelling voor de toekomst.