De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken of de aflossingsverplichting bij nieuwe hypotheken kan worden teruggebracht van 100% naar 70%. De Kamer heeft een motie daartoe van Bart Snels (GroenLinks) en Elbert Dijkgraaf (SGP) aangenomen.
Begin 2013 is ingevoerd dat huizenkopers alleen de hypotheekrente kunnen aftrekken als zij hun hypotheek in maximaal 30 jaar volledig aflossen. Met de maatregel moesten forse restschulden als gevolg van lagere huizenprijzen worden voorkomen. De risico’s voor woningbezitters en hypotheekverstrekkers werden zo ingeperkt. Nu vinden Snels en Dijkgraaf dat het volledig aflossen van de hypotheek mensen op kosten jaagt in een periode van hun leven waarin ze al hoge kosten hebben. Zij vinden dat de risico’s ook beperkt zijn als er maar 70% wordt afgelost.
Makkelijker hypotheek oversluiten
Het CDA ziet niets in de plannen, maar heeft wel een andere motie ingediend. Die stelt voor dat woningeigenaren hun lopende hypotheek zonder boete kunnen oversluiten tegen een veel lagere rente. Daarbij wordt de nieuwe hypotheek gebruikt om de oude lening in stappen af te lossen. Ook die motie is aangenomen. Indieners Pieter Omzigt en Erik Ronnes willen zo gebruik maken van de mogelijkheid die elke huiseigenaar heeft om jaarlijks 10% tot 20% van het hypotheekbedrag kosteloos af te lossen. De klant sluit dan een nieuwe hypotheek tegen een lage rente. Die lening wordt elk jaar verhoogd met het bedrag dat wordt afgelost.
Staatssecretaris Snel (Financiën) gaat nu in overleg met hypotheekverstrekkers en toezichthouder AFM om de mogelijkheden te bespreken.