Het verlaagde btw-tarief is per 1 januari verhoogd van 6% naar 9%. Die verhoging is in eerste instantie per abuis niet toegepast bij het kostenvoordeel voor ondernemers die aan hun werknemers eten en drinken verkopen tegen een gereduceerde prijs. Het ministerie van Financiën doet dat nu alsnog met terugwerkende kracht.
Ondernemers mogen door het met korting verkopen van eten en drinken werknemers een kostenvoordeel bieden van maximaal € 227 per werknemer per jaar. ‘De ondernemer berekent een keer per jaar of hij hieraan voldoet. Wanneer dit niet het geval is, corrigeert de ondernemer dit in zijn aangifte. Ook hierbij geldt dat er gerekend moet worden met 9 in plaats van 6%. Per vergissing is het percentage van niet aangepast. Het ministerie van Financiën zal dit percentage dan ook met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 aanpassen naar 9%.’
Voordeliger voor ondernemer
Ondanks de correctie gaan ondernemers er per saldo juist op vooruit, meldt Financiën, doordat zij nu 9% mogen aftrekken. ‘Stel, een ondernemer heeft voor € 25.000 aan eten en drinken aangeschaft (exclusief btw) om dit tegen een gereduceerd tarief voor de lunch aan te bieden aan zijn of haar werknemers voor € 18.000 (inclusief btw). Deze ondernemer (afhankelijk van de aanschafkosten en omzet) mocht voor 1 januari 2019 per saldo € 705 in aftrek brengen. Dit wordt per 1 januari 2019 ruim € 1.100.’