De zwarte lijst met risicovolle witwaslanden die de Europese Commissie heeft gepubliceerd, ligt onder vuur. Niet alleen van de landen die op de lijst staan, maar ook van EU-lidstaten, schrijft het FD.
Op de lijst staan 23 landen van buiten de EU, waaronder Saudi-Arabië. Dat verkeert in het gezelschap van de VS-gebiedsdelen de Amerikaanse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Guam en Puerto Rico. De lijst is een aanwijzing voor banken in de EU dat zij transacties naar of vanuit die landen scherp in de gaten moeten houden.
Strategische tekortkomingen
Op de deze maand gepubliceerde lijst staan landen die volgens de Europese Commissie ‘strategische tekortkomingen’ vertonen bij de aanpak van witwaspraktijken. Het zijn Afghanistan, Amerikaans Samoa, de Bahama’s, Botswana, Zuid-Korea, Ethiopië, Ghana, Guam, Iran, Irak, Libië, Nigeria, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saoedi-Arabië, Sri Lanka, Syrië, Trinidad en Tobago, Tunesië, Amerikaanse Maagdeneilanden en Jemen.
Ondermijning leidende rol
De Financial Action Task Force (FATF), een initiatief van de G7, is niet blij met de lijst en stelt dat de commissie zijn leidende rol bij de bestrijding van witwassen dreigt te ondermijnen. De Britse eurocommissaris Julian King zou hebben geprobeerd de publicatie van de lijst te blokkeren. En er zijn meer EU-lidstaten die niet achter de lijst staan. Daar zou ook Nederland toe behoren.
Lidstaten hebben een maand om bezwaar aan te tekenen tegen de lijst. Die kan in de prullenbak als minimaal 16 van de 28 lidstaten tegen stemmen en zij minimaal 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen. Een alternatief is dat er een maand extra bedenktijd komt, maar dat zal voor het Verenigd Koninkrijk te laat zijn: de brexit is nog altijd voorzien voor 29 maart.
Geen Rusland
In het Europees Parlement is ontevredenheid dat Rusland niet op de lijst staat. Ruim 50 europarlementariërs hebben daarover vragen gesteld, mede met het oog op dubieuze Russische investeringen in vastgoed in Londen. Rusland komt wel voor op een lijst van 54 landen die door de EU met extra zorg worden bekeken.
Bron: FD