Lokale overheden moeten meer ruimte krijgen om zelf belastingen te heffen. Dat zegt voorzitter Jan van Zanen van gemeentekoepel VNG naar aanleiding van onenigheid tussen gemeenten en het Rijk over de financiering van jeugdzorg.
In het FD zegt Van Zanen dat gemeenten er steeds meer taken bij krijgen zonder de middelen om ze naar eigen inzicht in te vullen. Veel gemeenten komen daardoor in financiële problemen. In een paginagrote advertentie dreigden gemeenten daarom onlangs om de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg terug te gaan leggen bij het Rijk.
Het kabinet kondigde daarop aan ruim een miljard euro extra uit te gaan trekken voor de jeugdzorg, maar VVD-burgemeester Van Zanen van Utrecht zegt teleurgesteld te zijn dat het om incidenteel geld gaat. Momenteel is een VNG-congres gaande waar de leden van de koepel zich over het onderwerp uit mogen spreken.
Decentralisatie
De decentralisatie van een aantal (zorg) taken enkele jaren geleden ging gepaard met bezuinigingen, tegelijkertijd hebben gemeenten een wettelijke plicht om jeugd te beschermen. En daar zit volgens Van Zanen het probleem: ‘De beïnvloedbare kosten bij de gemeente zijn gering: zo’n 5% á 10% van de begroting’, vertelt de VNG-voorzitter. ‘En dus moet je gaan snijden in de voorzieningen. In de openingstijden van de bieb, of het zwembad.’
Meer lokaal heffen
Om dat op te lossen zouden gemeenten zelf meer belastingen moeten kunnen heffen, vindt Van Zanen. Gemeentebelastingen dekken nu namelijk slechts 10 tot 15% van het lokale budget, de rest komt uit het Gemeentefonds. De VNG is voorstander van het verhogen van de eigen belastingheffing naar ongeveer 25% van het lokale budget.
Bron: FD