Taxibedrijf Uber heeft geen toezegging van de Belastingdienst dat het in Nederland kan rekenen op een aftrekpost van meer dan 6 miljard dollar zodra het winst gaat maken. Dat bericht het FD op basis van een anonieme bron.
Vorige week gaven de kwartaalcijfers van Uber aanleiding voor de veronderstelling dat het bedrijf een fiscale aftrekfaciliteit van 6 miljard dollar (€ 5,5 miljard) had gevonden in Nederland waardoor belasting betalen de komende jaren niet aan de orde is. Een brievenbusfirma in Bermuda verhuisde naar een Nederlandse entiteit met tientallen dochterbedrijven, die zelf weer onder een Singaporese holding valt.
De waarde van intellectueel eigendom zou de kern zijn: die zou de weg vrij maken voor de mega-aftrek, mocht er ooit winst gemaakt worden. Voorlopig schrijft Uber nog dieprode cijfers.
Aftrek nog lang niet zeker
Maar Uber heeft de verwachte belastingaftrek aan zijn aandeelhouders gerapporteerd zonder dat de fiscus de aftrekpost al heeft toegestaan, meldt het FD. Daardoor is het nog lang niet zeker dat de aftrek ook realiteit gaat worden. Volgens fiscalisten is het bijna ondenkbaar dat een bedrijf zo’n groot voordeel gerapporteert zonder dat er zekerheid over bestaat. Toch zou de fiscus geen zekerheid hebben gegeven via een ruling, weet een betrokkene.
Royalty’s
Volgens het FD werkt de constructie zo dat de royalty’s van dochterbedrijven die onder Uber International BV vallen, in Nederland terechtkomen zodra het bedrijf winst gaat maken. De dochterbedrijven betalen royalty’s voor het gebruik van het merk en de technologie. Uber gaat op dat moment zijn intellectueel eigendom in Nederland afschrijven en zo profiteren van de belastingaftrek. Daar is op zichzelf geen ruling voor nodig. Alleen is de aftrek minder zeker zonder het goedkeuringsstempel vooraf van de fiscus.
Bron: FD