
Meer dan 40 grote Nederlandse internationale concerns hebben de nieuwe Tax Governance Code van VNO-NCW ondertekend. Ze beloven geen gebruik te zullen maken van belastingparadijzen en niet alleen naar de letter maar ook naar de geest van fiscale wetten te handelen. Ook wordt publiekelijk gedeeld welke belasting wordt afgedragen en van welke tax-incentives gebruik is gemaakt.
Onder de deelnemende bedrijven zijn 20 van de 25 AEX-bedrijven. Ook enkele prominente niet-beursgenoteerde coöperaties en familieondernemingen omarmen de nieuwe code. De Tax Governance Code vloeit voort uit de nieuwe koers van de ondernemersorganisatie (‘Ondernemen voor brede welvaart’). De komende tijd gaan meer ondernemingen aansluiten.
Unieke stap
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘Deze bedrijven zien belasting als een belangrijke bijdrage aan de samenlevingen die hun bestaan mogelijk maken. De grote meerwaarde van deze ambitieuze nieuwe code is dat het gaat leiden tot veel meer transparantie over het fiscale gedrag en de belastingen die bedrijven afdragen. Maar bijvoorbeeld ook welke tax-incentives ze gebruiken. Transparantie is een absolute voorwaarde voor het krijgen en houden van vertrouwen. Dat vertrouwen is essentieel, omdat bedrijven een cruciale rol spelen als motor van de economie en in het oplossen van de grote vraagstukken in onze samenleving. Transparantie over de belastingpositie van bedrijven helpt ook in het vergroten van het vertrouwen in het belastingstelsel. Dat is belangrijk om polarisatie te voorkomen. Internationaal is deze stap echt uniek. Wij kennen geen andere landen die dit zo doen. We lopen daarmee voorop en deze groep bedrijven toont leiderschap en zet een prachtige extra stap waar ik trots op ben.’
Internationale ontwikkelingen
De nieuwe Code is opgesteld in samenspraak met ondernemingen die samen een groot deel van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vertegenwoordigen. Er is daarbij gebruik gemaakt van onder meer inbreng vanuit de vakbeweging, NGO’s, belastingexperts en wetenschappers. Bij het opstellen golden bestaande initiatieven (zoals de B-Team Responsible Tax Principles en de Global Reporting Initiative) als ondergrens. De nieuwe Code is ambitieuzer, bijvoorbeeld waar het gaat om het inzichtelijk maken van alle belastingafdrachten per land. Maar ook over het gebruik van tax-incentives en dat geen gebruik wordt gemaakt van zogenaamde belastingparadijzen voor belastingontwijking.
Lat ligt hoog
‘We leggen de lat bewust hoog. Geen van de deelnemende bedrijven voldoet nog volledig aan alle eisen. Daarmee dagen de deelnemende ondernemingen zichzelf uit om verder te blijven verbeteren’, aldus Thijssen. ‘Bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid en geven steeds meer uitleg over hun belastingpositie en afdrachten. Die transparantie helpt het debat over belastingen verder en draagt bij aan het versterken van het vertrouwen in het belastingstelsel.’
De bedrijven die de code onderschrijven zijn onder meer: Philips, Adyen, SHV, Aegon, Prosus, Jumbo Supermarkten, AholdDelhaize, Randstad, Royal A-ware Food Group, Akzo Nobel, Shell, Faber Group, ASM International, Unilever, Rabobank, ASML, Wolters Kluwer, Achmea, a.s.r., ABN Amro, NXP, DSM, Fugro, BAM, Heineken, PostNL, Ordina, ING, TomTom, Arcadis, KPN, Van Lanschot Kempen, NN, Vopak en KLM.
Ranglijst
Eerder deze week werd bekend dat Nederland fors is gedaald op de tweejaarlijkse Financial Secrecy Index van Tax Justice en Oxfam Novib. Deze ranglijst beoordeelt landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die gebruikt kunnen worden door personen en bedrijven om vermogens te verbergen en geld wit te wassen. Nederland behoorde in 2018 nog tot de top 3. Maar de maatregelen van het vorige kabinet om fiscale sluiproutes via Nederland te blokkeren hebben effect: voor het eerst valt Nederland buiten de top tien. Ons land bezet de twaalfde plek, nog wel ruim boven alle andere EU-landen, met uitzondering van Duitsland.
Bron: VNO-NCW