De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.
Hoge Raad
Hij reageert op een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan over bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo. Zij waren werknemers en geen ingehuurde zelfstandigen, besliste de hoogste rechtsinstantie. De Hoge Raad hield eerdere uitspraken in stand. “De schijnzelfstandigen van Deliveroo hebben dus recht op goede arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen”, concludeert Jaarsma.
Duidelijkheid over schijnzelfstandigheid
Pensioenfondsen kunnen volgens hem ook helpen om schijnzelfstandigheid te bestrijden, maar dan moet wel vooraf al duidelijk zijn wanneer daar sprake van is. “Anders moeten pensioenfondsen steeds terugvallen op dure en langlopende rechtszaken. Als namelijk blijkt dat zelfstandigen eigenlijk werknemers zijn, dan hebben zij in de meeste gevallen recht op pensioenopbouw bij een pensioenfonds. Dat betekent dat pensioenfondsen met terugwerkende kracht premies moeten innen bij die werkgevers.”
Als een bedrijf failliet gaat of wordt opgedoekt, kan het UWV hooguit een jaar aan achterstallige pensioenpremies vergoeden. Oudere achterstallige betalingen kunnen niet worden geïnd, en dan moeten de pensioenfondsen daarvoor opdraaien.
(ANP)