In een serie proefprocessen boekt de Belastingdienst constant een overwinning en delven de spaarders het onderspit. In twee zaken heeft de rechter besloten dat de vermogensrendementsheffing, in de volksmond de spaartaks, die de fiscus oplegt, niet in strijd is met Europese verdragen.
De Brexit krijgt vorm. Londen, en niet Brussel, moet beslissen over de immigratie naar Groot-Brittannië. Dus wordt elke binnenkomer, ook de geschoolde arbeider, tegen het licht gehouden. Een nieuw jaar is een goed moment om de bedrijfsvorming te heroverwegen: past de eenmanszaak, vof of bv nog wel? Ook kan juist nu worden gekeken naar de beloning van de meewerkende partner.
Is de spaartaks in strijd met het eigendomsrecht?
Spaarders die denken wat opzij te kunnen leggen voor later voelen zich al jaren bedrogen door de vermogensrendementsheffing. Die gaat uit van een fictief rendement van 4 procent op vermogens, waarover 30 procent belasting moet worden betaald. Maar door de lage rente wordt dat rendement van 4 procent de afgelopen jaren niet gehaald. Zo verdampt het spaargeld. Door de recente wetswijziging wordt dat er allemaal niet vrolijker op.
Daarom heeft de Bond voor Belastingbetalers een reeks proefprocessen over de spaartaks aangespannen tegen de overheid. De club meent dat de heffing in strijd is met het eigendomsrecht. Maar twee rechters stellen de organisatie tot nu toe in het ongelijk. Die vindt dat het niet is bewezen dat het rendement van 4 procent voor particuliere beleggers onhaalbaar was. Er volgen nog meerdere uitspraken. Maar ondertussen houdt de onvrede over de spaartaks aan.
Brexit: belasting op geschoold personeel van vasteland
Hoe gaat de Brexit eruitzien? Eerder deze maand deed de Britse premier Theresa May haar plannen uit de doeken. Een van de speerpunten is het terugbrengen van de immigratie. Jaarlijks komen er 300.000 mensen naar Groot-Brittannië. Als het aan May ligt, moet dat aantal worden teruggebracht naar tienduizenden.
Een voorstel dat er nu ligt, is om het inhuren van geschoolde arbeiders van het vasteland (de rest van de Europese Unie) te belasten. Het gaat dan om 1.150 euro per persoon per jaar. Wrang is dit plan wel, want het aannemen van hoogopgeleid personeel wordt in Groot-Brittannië tot nu toe juist fiscaal beloond.
Begin het nieuwe jaar goed met fiscale voordelen
Het begin van het jaar is niet alleen het moment van goede voornemens (houdt u ze nog vol?), maar ook kunt u eens goed naar uw fiscale zaken kijken. Een nieuw jaar biedt immers nieuwe inzichten en prognoses. Is het bijvoorbeeld niet verstandig om de bedrijfsvorm te heroverwegen en te kijken of een eenmanszaak, vof of bv nog wel geschikt is. De keuze heeft gevolgen voor uw organisatie, belastingfaciliteiten en uw aansprakelijkheid. Deze beslissing kunt u tot 1 april nemen, want ze gaat met terugwerkende kracht op 1 januari in.
En waarom het jaar ook niet beginnen met te kijken naar de beloning voor de meewerkende partner? Dat heeft immers fiscale voordelen. U kunt kiezen voor de partnervergoeding of de meewerkaftrek. Het hangt van de situatie af welke optie het meest aantrekkelijk is. Maar hebben we het over een bv of nv? Dan is de meewerkaftrek niet mogelijk. Hoe dan ook, wellicht kunt u nog wat verdienen aan uw partner.
Nico Koppel is oprichter van Koppel Belastingadviseurs en verantwoordelijk voor de fiscale kant van het bedrijf.