Volgens deskundigen moet de Nederlandse loon- en inkomstenbelasting nodig herzien worden, aangezien complexiteit en gebrek aan samenhang zouden leiden tot een onevenwichtige belastingdruk en zorgen over de handhaving. FD meldt dat wetenschappers Koen Caminada en Leo Stevens oproepen tot hervorming van het stelsel, waarbij ze alvast de richting uitstippelen.
Volgens beide hoogleraren is de Wet Inkomstenbelasting dringend toe aan groot onderhoud. De ongelijke heffingsdruk bij gelijke inkomens en de scheve koopkrachtontwikkeling brengen Caminada en Stevens ertoe om te pleiten voor minder instrumentalisme in een nieuw belastingstelsel.
Verstorende effecten terugdringen
Het verstorend effect van instrumentele aftrekposten op de inkomensverdeling kan volgens de hoogleraren relatief snel worden teruggedrongen door het inkomen op basis waarvan toeslagen worden toegekend los te koppelen van het belastbaar inkomen.
Verder willen Caminada en Stevens dat het fiscale concurrentievoordeel van ZZP’ers ten opzichte van werknemers in loondienst geleidelijk wordt teruggedrongen en zijn ze voorstander van fiscalisering van de premies voor de volksverzekeringen en de zorg. Zo worden volgens hen de lasten beter verdeeld naar draagkracht en worden AOW, WIA en zorg niet langer alleen betaald uit premies op arbeidsinkomen, maar ook uit belasting op inkomen uit vermogen.