De Duitse federale recherche is bereid voor Nederland relevante informatie uit de Panama Papers te delen. Of de informatie dan ook openbaar wordt gemaakt, is nog niet duidelijk, heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) de Tweede Kamer laten weten.
Begin juli werd bekend dat het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) voor naar verluidt € 5 mln de hand had weten te leggen op het volledige Panama-dossier. De Duitsers spitten de bestanden door om fiscale en strafrechtelijke malversaties op te sporen. Voor het doorwerken van de miljoenen documenten uit de administratie van Mossack Fonseca worden maanden uitgetrokken.
Ambtelijk overleg
Kamerleden Van Raan (Partij voor de Dieren) en Van der Lee (GroenLinks) hadden vragen gesteld over de actie. Zij wilden weten of Nederland ook inzage kon krijgen. “Ja, inmiddels heeft ambtelijk overleg plaatsgevonden met het BKA om de voor Nederland relevante informatie in bezit te krijgen”, antwoordt Wiebes nu. “Het BKA heeft aangegeven dat – indien het bij het BKA in bezit zijnde bestand voor Nederland relevante gegevens bevat – het bereid is deze te delen met de Nederlandse bevoegde autoriteit. Momenteel wordt onderzocht of, op welke wijze en onder welke voorwaarden dit kan gebeuren.”
Of de informatie te zijner tijd ook openbaar gemaakt wordt, is nog ongewis, aldus Wiebes. “Een en ander hangt onder andere af van de voorwaarden die mogelijk van Duitse zijde worden gesteld bij het verstrekken van de gegevens, de inhoud van de informatie en daarnaast zijn wij uiteraard gebonden aan het bepaalde in artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen.”