Accountantskantoor EY wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het niet melden van verdachte transacties. Dat blijkt uit een persbericht dat het Openbaar Ministerie donderdag in de avond verstuurde naar aanleiding van de schikking die het heeft getroffen met telecombedrijf TeliaSonera.
De verdenking heeft te maken met de rol van de rol van EY in de zaak-Vimpelcom, het telecombedrijf dat honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen betaalde aan Gulnara Karimova, de oudste dochter van de inmiddels overleden Oezbeekse president Islam Karimov. Het OM krijgt van TeliaSonera $274 miljoen (€229 miljoen), het Amerikaanse ministerie van justitie $548,6 miljoen en toezichthouder SEC $417 miljoen. Bij de Telia-zaak is ook het Russische telecombedrijf Vimpelcom betrokken, dat tegenwoordig Veon heet en aan de Amsterdamse beurs genoteerd staat. Vimpelcom betaalde eerder bijna 400 miljoen dollar als schikking aan de Nederlandse justitie, nadat het ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom en na de toetreding tot de telecommarkt in het door en door corruptie Oezbekistan.
Presidentsdochter
Geen bedrijf kon in Oezbekistan heen om de puissant rijke en glamoureuze Gulnara Karinova. Zij ontving ruim 314 miljoen dollar om moederbedrijf Telia aan telecommunicatielicenties te helpen. Met valse overeenkomsten en contracten werd gepoogd de omkoping te verhullen. De steekpenningen werden als legale betalingen geboekt in de administratie van Telia’s Nederlandse dochterondernemingen.
Rol dienstverleners
‘Het OM kijkt naar de rol die eventuele dienstverleners hebben gespeeld bij corruptie door bedrijven. Dienstverleners kunnen een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van corruptie. Banken, accountants, notarissen en andere poortwachters zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Indien die bedrijven hun poortwachtersfunctie niet adequaat vervullen, kunnen zij betrokken raken in een strafrechtelijk onderzoek. Nederland treedt op tegen bedrijven die hun rol niet pakken in de internationale strijd tegen misdaad,’ aldus het persbericht.
ING Bank
In maart werd bekend dat ING Bank in de Vimpelcom-zaak al onder het vergrootglas van het OM lag. ‘De bank wordt ervan verdacht dat zij ongebruikelijke transacties door o.a. Vimpelcom niet, of niet op tijd heeft gemeld. De bank zou daarnaast geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan. Het vermoeden is dat de bank zo internationale corruptie en witwassen heeft mogelijk gemaakt. In maart 2016 zijn doorzoekingen geweest bij ING. Het onderzoek is gaande’ aldus het OM.
Onderzoek EY gaande
Concreet verdenkt justitie EY van het ‘niet melden van verdachte transacties bij de FIU (voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties)’. Het zou gaan om transacties van Vimpelcom waarvan EY tot en met boekjaar 2013 de controlerend accountant was. Het onderzoek naar de rol van EY loopt nog. Destijds meldde EY nog dat het niet als verdachte werd aangemerkt. Maar dat is nu veranderd, zoals het accountantsconcern ook zelf erkent. Over EY staat in het persbericht: ‘Het OM onderzoekt behalve de rol van de bank ook de rol van de accountant. Het accountantskantoor van Vimpelcom is als verdachte aangemerkt. Zij worden verdacht van het niet-melden van verdachte transacties bij de FIU. Het onderzoek is nog gaande’. Een woordvoerder van EY bevestigt volgens FD dat het kantoor betrokken is in een onderzoek: ‘Ik kan hieraan alleen toevoegen dat we volledig meewerken aan het onderzoek van het OM.’ Justitie liet eerder al weten dat het ook de rol van ‘facilitators’ van de beweerde smeergeldbetalingen door Vimpelcom zou worden onderzocht.