Nederland is geen belastingparadijs. Dat heeft het Europese parlement vandaag op de plenaire vergadering in Straatsburg besloten. Ons land krijgt daarmee geen plek op de zogeheten zwarte lijst van landen die belastingontwijking en -ontduiking faciliteren. Maar de verdeeldheid onder de Europarlementariërs was maximaal.
Het parlement stemde over een voorstel van Paul Tang, (PvdA), die namens de sociaal-democratische fractie een amendement ingediend op de aanbevelingen van de commissie die onderzoek deed naar de Panama Papers. Dat amendement voorziet erin dat ook EU-landen op de zwarte lijst kunnen komen. Nederland, Luxemburg, Ierland en Malta waren genomineerd. Onder meer omdat Nederland en Luxemburg gezamenlijk meer buitenlandse investeringen kennen dan de VS, waarvan het grootste deel naar entiteiten stroomt met nauwelijks economische activiteiten. De genoemde lidstaten faciliteren volgens Tang “excessieve winstverschuivingsactiviteiten”.
Stemmen staken
Maar het amendement is woensdagmiddag verworpen – zij het met de kleinst mogelijke marge. 327 parlementsleden stemden voor, evenveel stemden tegen. Bij het staken van de stemmen wordt een voorstel verworpen. Vooral de christendemocraten bleken verdeeld: de Nederlanders waren tegen, de Duitsers voor. Nederland blijft daarmee voorlopig verschoond van een notering op de zwarte lijst van zeventien landen, waaronder Bahrein, Barbados, Mongolië, Namibië en Panama. “Bizar. Helft van Europese Parlement durft Europese belastingparadijzen niet op zwarte lijst te plaatsen. Strijd voor eerlijke belasting gaat echter keihard door”, liet Tang via Twitter weten na het bekendmaken van de uitslag.