Het Openbaar Ministerie gaat vermogensbeheerder Box Consultants niet strafrechtelijk vervolgen. Het strafrechtelijk onderzoek naar het Brabantse bedrijf wordt gestaakt omdat in de zaak fouten zijn gemaakt. Het onderzoek liep al tien jaar.
Het gaat om vertrouwelijke e-mails die advocaten stuurden aan hun cliënt Box Consultants, die in handen kwamen van het OM na een inbeslagname. De rechtbank in Den Bosch oordeelde eerder dat de Nederlandse staat onzorgvuldig heeft gehandeld door deze e-mails te bekijken en te gebruiken in een fraudeonderzoek. De zaak was aangespannen door vier advocaten van Stibbe.
Inval FIOD
Het geschil heeft zijn oorsprong in 2015. Begin dat jaar deed de FIOD een inval bij Box Consultants vanwege de verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Ook bij BDO, dat accountant van Box was, werden stukken in beslag genomen. Later dat jaar vorderde het Openbaar Ministerie bij een hostingbedrijf alle e-mails van de vermogensbeheerder; dat ging om zo’n 2 miljoen bestanden. Daartussen zaten ook ruim 3.000 e-mails tussen Box en de advocaten van Stibbe die zij inmiddels in dienst hadden genomen vanwege het strafrechtelijk onderzoek. De vermogensbeheerder en de advocaten waren hiervan in eerste instantie niet op de hoogte en kwamen daar pas later achter. Na verschillende procedures bij de rechter spanden de advocaten een kort geding aan naar aanleiding van vermeende schending van hun verschoningsrecht. De rechter gaf hen daarin gelijk. Meer over de kwestie en over de betrokkenheid van BDO daarbij vind je hier.
Verschoningsrecht
Het OM erkent vrijdag in een persbericht het verschoningsrecht te hebben geschonden. “Bij de omgang met verschoningsgerechtigde gegevens zijn fouten gemaakt. Dit is mede het gevolg geweest van, achteraf bezien, onjuiste keuzes die door het Openbaar Ministerie in verband met deze strafzaak zijn gemaakt.” Op basis van uitspraken van rechters concludeert het OM “dat zij niet langer het recht heeft om de verdachten in deze strafzaak te vervolgen.”
Justitie zegt de gang van zaken te betreuren. “Het OM neemt dit zwaar op omdat het recht om in vrijheid met een geheimhouder, zoals een advocaat, notaris of arts te kunnen communiceren van groot belang is.” Om in de toekomst vergelijkbare fouten te voorkomen, volgen er gesprekken met de advocatuur, rechtspraak en opsporingsdiensten over de toekomstige werkwijze.
(ANP/AV)