Vakbonden en werkgevers hebben geen overeenstemming bereikt over de verlenging van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), die eind 2025 afloopt. De toekomst van de regeling voor vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep staat daarmee op losse schroeven. In reactie hierop bereiden vakbonden in verschillende sectoren acties voor.
De RVU, ingevoerd in 2021, stelt werknemers in staat om drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Werknemers ontvangen tot aan hun pensioen 1200 euro netto per maand van hun werkgever. Om dit inkomen aan te vullen, kunnen werknemers een deel van hun pensioen eerder opnemen.
Hoewel ongeveer 14.000 mensen van deze regeling hebben geprofiteerd, blijft de onzekerheid bestaan. Niet alleen mensen met zware beroepen maken er gebruik van, maar ook werknemers in sectoren zoals de verzekeringsbranche.
De onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over de verlenging van de regeling zijn de afgelopen maanden vastgelopen. Het geschil omvatte niet alleen nieuwe afspraken over de toegestane beroepen, maar ook de eis van vakbonden voor een verhoging van de vergoeding in de regeling. Volgens de vakbond CNV is het huidige bedrag van 1200 euro te laag voor velen.
“Deze regeling is ongunstig en dus onbereikbaar voor mensen die er echt gebruik van willen maken”, aldus Jan Pieter Daems van vakbond CNV.
De vakbonden verklaren dat de tijd van praten voorbij is en dat er nu actie moet worden ondernomen, zowel op korte als lange termijn. Werkgeversorganisaties stellen echter dat het voorbarig is dat de vakbonden niet meer willen praten, aangezien het ministerie van Sociale Zaken nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen over het vroegpensioen.
Ondanks het vastlopen van de onderhandelingen, hopen werkgevers het overleg op een later moment te hervatten om een oplossing te vinden voor dit prangende vraagstuk.
Bron: NOS