De Belastingdienst is vorig jaar ruim 72.000 uur bezig geweest met 2.500 onderzoeken naar fraude met BTW. In totaal werd ruim € 80 miljoen nageheven in het kader van (carrousel)fraude, meldt staatssecretaris Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Wiebes schrijft dat in antwoord op vragen van de Kamercommissie Financiën over carrouselfraude met BTW. Die waren gesteld naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Zembla in oktober vorig jaar. “De uitzending ging over een specifieke vorm van BTW-carrouselfraude met CO2-emissierechten. Deze vorm van fraude is door tijdig en adequaat ingrijpen van de toenmalige staatssecretaris van Financiën snel beëindigd. Ook de BTW-carrouselfraude met bepaalde elektronische goederen is door de invoering van de verleggingsregeling beëindigd”, aldus Wiebes. Hij geeft aan dat de fraudemethode zich nu op andere producten richt.
Fraudetool
Onder EU-voorzitterschap van Nederland is de verdere ontwikkeling van een specifieke fraudetool in gang gezet. “De verwachting is dat deze tool in 2018 operationeel kan worden in de Europese lidstaten die klaar zijn om daarmee te gaan werken”, schrijft Wiebes. “De tool is een wenselijke aanvulling op de nationale analysetools van de afzonderlijke lidstaten.” Verder ligt er een voorstel van de Europese Commissie om het lidstaten die meer dan gemiddeld grote btw-fraude ondervinden, mogelijk te maken een algehele verlegging van BTW voor binnenlandse leveringen en diensten door te voeren.
Volgens Wiebes gaat de aandacht in het Europese orgaan ter bestrijding van belastingfraude Eurifisc vooral uit naar de dreiging van fraude met vormen van telecommunicatiediensten. “Het is niet gebleken dat daarnaast nog behoefte is aan meer onderzoek op dit vlak dan al voortvloeit uit deze signalen van Eurifisc naar de diverse lidstaten.”
Nieuw BTW-stelsel
Dit jaar komt de Europese Commissie naar verwachting met een voorstel over een wijziging in het BTW-stelsel. “Belangrijke aandachtspunten voor Nederland bij een dergelijke systeemwijziging zijn de gevolgen voor het (goedwillende) bedrijfsleven, de ontwikkeling van de belastingopbrengst in de lidstaten, de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid daarvan door de belastingdiensten en het risico op verschuiving naar andere fraudevormen. Om deze redenen neemt een groot aantal, hoofdzakelijk Noord- en West-Europese lidstaten een afwachtende houding in. Sommige van deze lidstaten bepleiten een andere aanpak, namelijk het doorvoeren van specifieke aanpassingen in de materiële BTW-wetgeving”, aldus Wiebes. Of carrouselfraude Nederland € 5 miljard per jaar kost, kan hij niet bevestigen: concrete schattingen zijn niet voorhanden.