De afdrachtvermindering onderwijs is per 1 januari 2014 vervallen. De Hoge Raad heeft voor geschillen die nog bestaan over de toepassing ervan een richtinggevende uitspraak gedaan: de vermindering is ook van toepassing als de werknemer niet de volledige opleiding volgt.
Een installatiebedrijf had alle achttien werknemers in 2007 ingeschreven voor de tweejarige deeltijdopleiding mhbo-Bedrijfskader. Na een jaar hebben zij een certificaat gekregen voor de deelname aan het eerste jaar van de opleiding hbo Bedrijfskunde, propedeusefase, CROHO (het centraal register voor hbo-opleidingen), met de mededeling dat zij ieder 30 studiepunten hebben behaald, niet genoeg om de opleiding voort te zetten. De betreffende onderwijsinstelling heeft de vierjarige deeltijdopleiding hbo Bedrijfskunde gesplitst in een tweejarige opleiding mhbo-Bedrijfskader en een tweejarige kopstudie met meerdere uitstroomvarianten.
Initiële opleiding of niet?
Het bedrijf heeft in de aangiften loonheffingen van 2008 de afdrachtvermindering onderwijs toegepast, maar daarmee is de Belastingdienst niet akkoord gegaan. De zaak komt voor het gerechtshof, dat moet oordelen of de betreffende opleiding een initiële opleiding is als bedoeld in de wet. Dat is het geval, vindt het hof. De hbo‑opleiding in het centraal register voor opleidingen opgenomen en de door de werknemers gevolgde onderwijseenheden behoren tot die opleiding. Dat de tweejarige deeltijdopleiding niet zelfstandig in het register staat, doet niet ter zake. “Het ligt niet op de weg van een inspecteur of van de rechter in belastingzaken om in het kader van de toepassing van de Wet vermindering afdracht te beoordelen of deze in het CROHO opgenomen opleiding voldoet aan de eisen van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek, noch om te toetsen of in voldoende mate uitvoering is gegeven aan het praktijkdeel van de opleiding.”
Splitsing leidt niet tot andere opleiding
De fiscus stapt naar de Hoge Raad met het argument dat afdracht niet mogelijk is omdat de tweejarige opleiding niet zelfstandig in het CROHO is opgenomen. Maar ook de hoogste rechter is het daar niet mee eens. De werknemers hebben vakken van de geregistreerde hbo-opleiding gevolgd en waren voor die opleiding ingeschreven. “Het hof is daarbij kennelijk ervan uitgegaan dat door de splitsing van de hbo-opleiding in twee gedeelten van elk twee jaren, in elk geval voor wat betreft het eerste jaar niet een andere dan de geregistreerde opleiding is ontstaan. Dat uitgangspunt geeft niet blijk van een onjuiste rechtsopvatting.”
Afdrachtvermindering is daarmee ook mogelijk als niet de volledige initiële opleiding wordt gevolgd. Dat niet de intentie bestond om de volledige opleiding te volgen, is niet relevant: “Uit de tekst van de wet volgt niet dat voor de toepassing van de afdrachtvermindering de bedoeling van de werknemer en/of diens werkgever bij het volgen van de opleiding relevant is bij de beoordeling of sprake is van een initiële opleiding als hier bedoeld.” Evenmin hoeven alle jaren te worden doorlopen.