De overheid heeft inmiddels veel subsidies en regelingen getroffen voor ondernemers, die kampen met de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus. Zo zijn bijvoorbeeld de NOW, de TOGS en de TOZO in het leven geroepen. In de vennootschapsbelasting wordt onder andere gesproken over een fiscale coronareserve. Een belangrijke subsidie die substantiële belastingvoordelen met zich mee kan brengen blijft echter onbenoemd: de innovatiebox!
Toepassing innovatiebox loopt gevaar bij wezenlijke wijziging feiten
In vaststellingsovereenkomsten aangaande de innovatiebox is opgenomen dat aanvullend overleg met de Belastingdienst benodigd is in geval van een wezenlijke wijziging van de feiten en de omstandigheden. Het is daarbij niet duidelijk wat bedoeld wordt met een wezenlijke wijziging. In de praktijk blijkt met name deze interpretatie van belang. Een kwalificatie als wezenlijke wijziging kan de veronderstelde uitkomst van de innovatiebox dan ondergraven. Dit kan spelen als de R&D-afdeling wordt gereorganiseerd, maar ook als andere kernactiviteiten wijzigen.
Middelgrote bedrijven profiteren nog te weinig van de innovatiebox!
Het voordeel van de innovatiebox kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Want wie wil er nou niet profiteren van een vennootschapsbelastingtarief van slechts 7% (2018)? Uit een tussentijdse analyse door het Ministerie van Financiën blijkt nu dat het gebruik van de regeling groeit bij alle bedrijfsgroottes, maar dat het voordeel met name wordt benut door het klein- en grootbedrijf. De middelgrote bedrijven laten hier dus kansen liggen!
De innovatiebox vanaf 1 januari 2017 in het kort
Per 1 januari 2017 is de S&O-verklaring verplicht gesteld als toegangsticket voor de innovatiebox. Voor kleinere belastingplichtigen is dat voldoende, maar voor grotere belastingplichtigen is daarnaast ook een aanvullend juridisch ticket nodig. Ter berekening van het innovatieboxvoordeel wordt middels de nexusbreuk het voordeel afgeroomd om belastingontwijking te vermijden. Ik bespreek de hoofdlijnen van nieuwe regeling.