De Brexit van het Verenigd Koninkrijk en de gevolgen daarvan houden veel BTW-ondernemers al gedurende meerdere jaren bezig. De Brexit betekent voor de Nederlandse BTW-ondernemer die transacties met ondernemers in het Verenigd Koninkrijk heeft dat de BTW-gevolgen met betrekking tot de transacties met het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021 zijn gewijzigd en dat hij actie moet ondernemen.
FAQ: Brexit and the influence on Dutch wage tax, income tax and social security regulations
Please find below Frequently Asked Questions, in which we briefly explain the consequences of the Brexit-deal on your Dutch income tax, wage tax, social security position and protective assessment. We have made a distinction between the situation that you were already in a cross-border situation between the UK and the Netherlands before 2021 and will continue to do so in 2021 and the situation that you will start the cross-border situation between the UK and the Netherlands after January 1st, 2021.
BTW en Brexit 1 januari 2021
De onderhandelingen omtrent de Brexit lijken moeilijk te verlopen waardoor de kans op een harde Brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk zonder handelsakkoorden, steeds reëler lijkt te worden.
Wat betekent een dergelijke harde Brexit voor BTW-ondernemers en op welke manier kunnen zij zich hierop voorbereiden?
Central European Distribution Warehouses are booming with upcoming Brexit
There are numerous central distribution warehouses of Non-EU based producers in the Netherlands. And with the upcoming Brexit we see a boom of recently arrived ones. A large number of these companies are located in the Amsterdam area because of the good accessibility of this area by air (Schiphol), but also by sea (ports of Rotterdam and Amsterdam). The Dutch government always promoted and welcomed Non-EU distribution centers as they like to see the Netherlands as the most important entry point into the European Union (EU). Another important factor to move to the Netherlands is that Dutch customs have traditionally had a cooperative attitude towards business.
Brexit van 1 februari 2020 heeft nu nog geen BTW-gevolgen
De Brexit is sinds 1 februari 2020 een feit, maar voor de BTW is er nog niets veranderd. De leveringen en diensten aan en vanuit de VK kunnen met betrekking tot de BTW op dezelfde wijze worden afgehandeld als voorheen. De reden hiervoor is dat er een overgangsperiode is afgesproken, maar die eindigt wel per 1 januari 2021, behoudens verlenging. Na die overgangsperiode zijn de gevolgen, ook voor de BTW, ingrijpend. Tijdige voorbereiding is dus een must voor EU-ondernemers die handel drijven met het VK.
Brexit is coming, but no direct actions required for expats
Brexit finally seems to happen. On January 31, 2020, it is likely that the UK will leave the European Union. What are the final steps and what will actually change on that date? We are happy to explain the current situation and the possible next steps.
Bij ‘no deal’ Brexit ontstaan verstrekkende douanegevolgen
De Brexit is uitgesteld tot 31 oktober aanstaande. De kans dat het Verenigd Koninkrijk (VK), onder leiding van Boris Johnson, nog vóór die tijd een uittredingsakkoord met de EU bereikt, lijkt met de dag kleiner te worden. De recente ontmoeting tussen Boris Johnson en de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dat nog eens benadrukt en laat zien dat Boris Johnson op zeer korte termijn met concrete voorstellen moet komen om de impasse te doorbreken. De onderhandelingsgesprekken tussen het VK en de EU zijn inmiddels geïntensiveerd. De volgende EU-top staat gepland op 17 oktober 2019. Dus vóór die datum proberen de onderhandelaars een compromis te bereiken.
Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis!
Heeft uw onderneming in 2018 in het buitenland btw betaald, bijvoorbeeld btw op brandstofkosten? Zorg dan dat op tijd het verzoek teruggaaf buitenlandse btw wordt ingediend. De buitenlandse btw uit andere EU-landen die u in 2018 heeft betaald, kunt u terug vragen tot en met 30 september 2019. Doet u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, dan betaalt de buitenlandse Belastingdienst de buitenlandse btw helaas niet terug.
Update BTW-gevolgen voor en na de Brexit
De Brexit van het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK) en de gevolgen daarvan houden veel ondernemers al gedurende meerdere jaren bezig. Een Brexit betekent nogal wat voor de Nederlandse ondernemer die transacties met ondernemers in het VK heeft. De BTW-gevolgen met betrekking tot de transacties met het VK wijzigen dan drastisch en hij zal actie moet ondernemen.
Vraag de in 2018 in het Verenigd Koninkrijk betaalde BTW zo snel mogelijk terug!
De Brexit van Verenigd Koninkrijk uit de EU is uitgesteld tot 31 oktober 2019. Mocht het Britse Lagerhuis eerder tot een overeenkomst komen over de uitvoering van het Brexit, dan kan de Brexit eerder dan 31 oktober 2019 plaatsvinden. Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over de Brexit van Verenigd Koninkrijk uit de EU, dan zal de procedure voor het terugvragen van in Verenigd Koninkrijk betaalde BTW wijzigen. Omdat nog steeds mogelijk is dat op 31 oktober 2019 een harde Brexit plaatsvindt is het goed om het recht op BTW-teruggaaf veilig te stellen.