The majority of the people, especially in the Netherlands, get an income as an employee, where taxes have been taken care of on the payroll of the employer. But what if you get income from a foreign employer or you sometimes work abroad for your Dutch employer? In this article, Taxsight will describe some scenarios which could apply to Dutch residents.
Fiscale actualiteiten op gebied grensoverschrijdende internationale arbeid
Het zal de lezer niet zijn ontgaan dat er de laatste jaren op het gebied van het internationale belastingrecht veel is veranderd. Een aantal ontwikkelingen en wijzigingen zijn het resultaat van het BEPS project. Zo is het verder bestrijden van belastingontwijking ook een kernthema van het Nederlandse fiscale verdragsbeleid 2020.
Brexit is coming, but no direct actions required for expats
Brexit finally seems to happen. On January 31, 2020, it is likely that the UK will leave the European Union. What are the final steps and what will actually change on that date? We are happy to explain the current situation and the possible next steps.
Buitenlandse ambtenaar verliest vanwege Wnra per 2020 recht op AOW en NL ziektekostenverzekering
Op grond van het wetsvoorstel Normalisering rechtspositie ambtenaren (hierna ook Wnra) dat op 1 januari 2020 in werking treedt, is er een groep ambtenaren die vanaf dat moment de ambtenarenstatus zal verliezen. Dit betreft bijvoorbeeld het personeel van openbare universiteiten. Anderzijds zijn er ook werknemers die vanaf dat moment de ambtenarenstatus verkrijgen. Dit betreft bijvoorbeeld werknemers van het UWV en de SVB. Het verkrijgen of verliezen van de ambtenarenstatus kan grote gevolgen hebben voor de sociale verzekeringspositie van de betreffende werknemer als er sprake is van grensoverschrijdende arbeid.
UK non-domiciled status versus the Dutch deemed non-resident status
It looks like Britain is heading towards the cliff of the no-deal hard Brexit after the British Parliament will vote down the May-Barnier deal, early December 2018. We expect that will cause many expats in the UK who currently are taxed under the favourable UK “non-domiciled” tax regime to leave the UK as soon as possible.
Onduidelijkheid omvang verblijfsdagen leidt tot heffingsbevoegdheid voor Nederland
In veel belastingverdragen is een zogenoemde 183-dagenregeling opgenomen. Soms is het dan een kwestie van goed verblijfdagen tellen om zo te kunnen concluderen welke land over het salaris mag heffen; de werkstaat, dan wel de woonstaat van de werknemer. Als de werknemer echter niet kan bewijzen dat hij maximaal 183 dagen in Nederland heeft verbleven, dan is zijn salaris in Nederland belast, aldus Hof Arnhem-Leeuwarden.
Sociale verzekeringsplicht piloot die werkzaam is binnen en buiten de EU
Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen waar een piloot die in Nederland woont is verzekerd voor de sociale verzekering. Relevant hierbij is waar de thuisbasis zich bevindt en of de piloot binnen of buiten de EU werkzaam is.
Piloten genieten vrijstelling salaris als luchtvaartmaatschappij is gevestigd in een Golfstaat
Piloten zijn gewend aan veranderingen in hun leefomgeving. Met een zekere regelmaat vinden er ook wijzigingen plaats in hun fiscale omgeving. Reden voor deze wijziging kunnen zijn gelegen in een wijziging in een relevant belastingverdrag en fiscale jurisprudentie Het uitgebrachte Besluit van 7 september 2017 voor werknemers die actief zijn in een Golfstaat kan een in Nederland wonende piloot veel fiscaal voordeel opleveren.
Pensionado’s in Duitsland hebben sinds 2016 te maken met een hogere belastingdruk in Nederland, maar niet altijd!
Het in 2016 in werking getreden belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland heeft vooral de gemoederen van de in Duitsland woonachtige pensionado's behoorlijk doen verhitten. Het pensioen dat afkomstig was uit Nederland, werd tot die tijd conform het toen geldende belastingverdrag belast in Duitsland. In het nieuwe verdrag is echter geregeld dat deze pensioenen in vrijwel alle gevallen belast gaan worden in Nederland. En omdat Nederland veel hogere tarieven hanteert dan Duitsland, scheelde dat deze mensen enorm veel netto–inkomen. Toch heeft dit nieuwe verdrag sommigen ook flinke voordelen opgeleverd, zo is mij overkomen.
New Dutch coalition plans to cut 30% ruling from eight to five years also for current 30% ruling taxpayers!
The new Dutch government plans to reduce the duration of tax break for expats known as the 30% ruling with 3 years (therefore with 37.5%!), according to the coalition agreement published on 10 October 2017.
Some 60,000 people currently claim the tax break, which effectively means they do not pay tax on the first 30% of their salary. Indian nationals are the most likely to use the ruling, followed by British, American and Italian expats.