‘Om te mogen heffen, moet je ook kunnen heffen’. Deze oneliner symboliseert het doel van de conserverende aanslag. Immers de conserverende aanslag is de manier waarop Nederland haar heffingsrechten bij emigratie van belastingplichtigen wil behouden over onder meer premies van gefacilieerde lijfrente die in Nederland ten laste van het inkomen zijn gebracht en via de zogenaamde omkeerregel opgebouwde aanspraken en bijdragen ingevolge een fiscaal gefacilieerde pensioenregeling.
Lijfrentepolissen bij echtscheiding, welke keuze maakt u?
Bij echtscheiding komt de vraag op wat te doen met de aanwezige lijfrentepolissen. Deze lijfrentepolissen kunnen bij u in box 1 of box 3 zitten. Met verdelen, verrekenen of afkoop kunnen met de polis fiscale voordelen behaald worden.
Consultatiedocument wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021
Het verdelen van pensioen bij scheiding is een van de meest gecompliceerde onderwerpen voor de pensioenpraktijk. Bovendien is het een onderwerp dat met veel emotie is omgeven, óók bij het nemen van beslissingen rondom de wijze van pensioendeling. Dat roept de vraag op of er wel altijd een doordachte en weloverwogen keuze wordt gemaakt voor een bepaalde afwikkeling. Keuzes lijken in de praktijk bij gebrek aan adequaat advies eerder te worden genomen op basis van emoties en een onderbuikgevoel dan op basis van rationele overwegingen.
Hoge Raad komt ondernemer met lijfrentepolis fiscaal tegemoet
Ondernemers die bij de belastingrechter klagen over ongeoorloofde discriminatie met werknemers. Het komt niet zo vaak voor en als het al voorkomt, vangt de ondernemer meestal bot. De rechter oordeelt dan dat er sprake is van ongelijke gevallen waardoor een aparte fiscale behandeling voor beide groepen is toegestaan. De Hoge Raad oordeelt echter anders bij een ondernemer met een lijfrentepolis.
Eindelijk wat hulp van de Belastingdienst bij het oprenten van de oudedagsverplichting!
Wat op het eerste gezicht zo mooi leek – pensioen in eigen beheer omzetten in een oudedagsverplichting (ODV) – blijkt toch aardig wat haken en ogen te bevatten. Een van die haken en ogen betreft de oprenting van de oudedagsverplichting. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig: de wet bepaalt dat ’Een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting jaarlijks wordt verhoogd met een bij ministeriële regeling bepaalde marktrente’. So far, so good. De problemen starten op het moment dat de oprenting niet over een geheel jaar plaatsvindt. De wet bepaalt daar niets over. Het lijkt logisch de oprenting dan naar rato van de tijd toe te passen, maar welk percentage gebruik je dan?
Verdeling aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting bij echtscheiding
In mijn blog ‘Gewezen partner moet meewerken aan omzetting pensioen eigen beheer in oudedagsverplichting’, deel één van dit drieluik, ga ik in op de uitspraak van rechtbank Amsterdam van 31 januari 2018 . Daarin verplicht de rechtbank de gewezen partner in het kader van een echtscheiding om mee te werken aan de omzetting van pensioen in eigen beheer in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. De vraag is of de gewezen partner bij een afsplitsing van de aanspraken ingevolge een oudedagsverplichting een eigen aanspraak daarop kan krijgen. Deel twee van een drieluik over de oudedagsverplichting.
Over stakingsstamrechten, goudenhanddrukstamrechten en saldolijfrenten
Veel bv’s hebben een stamrechtverplichting. Maar er zijn verschillende soorten stamrechten met elk hun eigen fiscale spelregels. Oude wetgeving, die op grond van overgangsrecht nog steeds van toepassing is, kan daarbij een rol spelen. Dus is het goed om te weten welk fiscaal regime van toepassing is op een stamrecht. Ik bespreek een aantal stamrechten.
De resterende pensioenopbouwmogelijkheden voor de dga
Na de afschaffing van het pensioen in eigen beheer rijst de vraag welke pensioenopbouwmogelijkheden de dga nog heeft. Lees in het kort de opties die er zijn en de financiële en fiscale gevolgen die daarbij horen.
De mogelijkheden met een oudedagsverplichting (ODV) op een rij
De aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV) was ooit bedoeld als een eenvoudige overgangsmaatregel om de uitfasering van het pensioen in eigen beheer (PEB) soepel te laten verlopen. Maar het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst (CAP) doet er met zijn vele standpunten – die tot ons komen in de vorm van Vragen & Antwoorden en Handreikingen – alles aan om van de ODV een ingewikkelde fiscale constructie te maken.
Levensloopregeling fiscaal geruisloos omzetten in pensioenregeling?
De vraag of het mogelijk is om een (een deel van) het saldo van een levensloopregeling over te boeken naar een pensioenregeling werd recent gesteld op de pensioenwebsite van de belastingdienst (Centraal Aanspreekpunt Pensioen). Het antwoord is ja, maar wel onder bepaalde voorwaarden.