Ondernemer voor de omzetbelasting
Het begrip ondernemer voor de omzetbelasting is ‘een ieder die een bedrijf zelfstandig uitoefent’. Daarnaast worden mede als ondernemer aangemerkt een beroepsbeoefenaar en degene die een vermogensbestanddeel exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen.
Kortom: voor de omzetbelasting is het ondernemersbegrip veel ruimer dan voor de inkomstenbelasting. Ook een particulier met zonnepanelen op het dak wordt voor de omzetbelasting als ondernemer aangemerkt. Voor de inkomstenbelasting gelden echter andere regels.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Het ondernemersbegrip voor de inkomstenbelasting is veel smaller. Dat komt omdat bepaalde kwalificaties nog worden toegevoegd aan het ondernemersbegrip: het gaat om inkomen uit onderneming, dat verkregen wordt door de inzet van kapitaal en arbeid met een duurzaam karakter. Er zijn een aantal objectieve en subjectieve criteria om dit te toetsen.
De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck ontwikkeld aan de hand waarvan je een indicatie krijgt of je inderdaad een onderneming hebt voor de inkomstenbelasting. Twijfel je, neem dan contact met mij op. Ik heb meegemaakt dat de uitkomst van deze check positief was, maar dat de Belastingdienst toch twijfelde over het ondernemerschap. Aan de hand van jurisprudentie (waarbij het begrip nader ingekleurd wordt) heb ik de Belastingdienst kunnen overtuigen van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting, ondanks de lage verdiensten van mijn cliënt. Realiseer je dus goed dat het om een hulpmiddel gaat.
Startersaftrek voor ondernemer inkomstenbelasting
De startersaftrek is alleen bedoeld voor de ondernemer die zelfstandigenaftrek geniet. In de wet staat dit geformuleerd als ophoging van de zelfstandigenaftrek. Je kunt ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting zonder recht te hebben op de zelfstandigenaftrek. De reden is dan meestal dat je niet voldoet aan het urencriterium van tenminste 1.225 uur per kalenderjaar. Bijvoorbeeld omdat je een onderneming drijft naast je werk in loondienst.
Als je naast je baan een onderneming drijft, bestaat het risico dat je het recht op startersaftrek verspeelt. Dat komt, omdat je alleen in de eerste vijf jaren van ondernemerschap recht hebt op maximaal 3x de verhoogde zelfstandigenaftrek. Het gaat dan om om een jaarlijkse startersaftrek van € 2.123.
Foute aangifte is niet relevant
Stel dat je zes jaar lang aangifte hebt gedaan als ondernemer en dit standpunt is gevolgd door de Belastingdienst. Vervolgens doe je in het zevende jaar een beroep op de zelfstandigenaftrek, verhoogd met de startersaftrek. Kan dat?
In een procedure voor de Rechtbank van 4 januari 2022, ECLI:NL:RBZWB:2022:12, kwam deze situatie aan de orde. Het wettelijke criterium voor de startersaftrek is het fiscale ondernemerschap in een of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren. Het gaat hierbij om een juridische kwalificatie. Daarbij is de manier waarop de ondernemer de resultaten uit zijn eenmanszaak aangeeft niet leidend.
Dit biedt dus perspectief, mocht je in het verleden een onjuiste aangifte hebben ingediend!
Natuurlijk geldt dat niet voor iedere ondernemer, maar onderzoek naar de feiten kan dus belastingvoordeel opleveren!
Laat jouw dossier beoordelen
Wil je weten of jouw onderneming ook een onderneming vormt voor de inkomstenbelasting? Wordt jouw recht op de startersaftrek geweigerd? Geen paniek, neem contact met mij op. Dan bekijk ik samen met jou of er een oplossing voorhanden is.