De jurisprudentie rondom de vraag of er een afstortingsplicht geldt voor de pensioenrechten die de ex van een DGA verkrijgt t.g.v. een echtscheiding leek nagenoeg uitgekristalliseerd. In een uitspraak van 14 februari 2020 komt de Hoge Raad toch nog met een aanvulling: de commerciële waarde van het af te storten pensioen moet worden berekend op afstortingsdatum en niet op echtscheidingsdatum (in casus 23 maart 2012). Bovendien overwoog de Hoge Raad dat een dekkingstekort niet evenredig voor rekening komt van beide ex-echtgenoten indien het tekort is ontstaan of is opgelopen door toedoen van de DGA.
Waarde pensioenrechten ex-partner wordt bepaald op moment afstorten en niet op moment echtscheiding, aldus Hoge Raad
De Hoge Raad heeft medio februari 2020 een arrest gewezen dat drastische gevolgen kan hebben voor DGA’s in echtscheiding met pensioen in eigen beheer. Bekend is dat de BV dan de commerciële waarde van de pensioenrechten moet afstorten dat toekomt aan de ex-partner. Deze waarde moet echter worden bepaald op moment van afstorten en niet op het moment van echtscheiding. Gezien de dalende marktrenten, kan hierdoor de afstortverplichting behoorlijk oplopen als te lang wordt gewacht met afstorten.
Pensioen in eigen beheer niet uitgefaseerd in 2018? Wat zijn uw keuzes voor 2019?
Welke oplossing kiest u in 2019 voor het pensioen in eigen beheer? Afkopen met korting, omzetten in een oudedagsverplichting (ODV) of de pensioenaanspraken premievrij laten staan? Denk ook na of de gerealiseerde oudedagsvoorzieningen voldoende zijn.
Strafheffing pensioen eigen beheer bij DGA die geen pensioen uitkeert
Veel DGA’s hebben een pensioen in eigen beheer opgebouwd. Dat leverde een leuke aftrekpost op, maar er zaten ook wat haken en ogen aan. Een voor de hand liggend element van het pensioen in eigen beheer is dat de pensioenuitkeringen op de pensioendatum moeten ingaan. De ervaring leert dat DGA’s dit nog wel eens ‘vergeten’. Dat dit niet zonder fiscaal risico is, blijkt regelmatig in fiscale procedures.
Eindelijk wat hulp van de Belastingdienst bij het oprenten van de oudedagsverplichting!
Wat op het eerste gezicht zo mooi leek – pensioen in eigen beheer omzetten in een oudedagsverplichting (ODV) – blijkt toch aardig wat haken en ogen te bevatten. Een van die haken en ogen betreft de oprenting van de oudedagsverplichting. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig: de wet bepaalt dat ’Een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting jaarlijks wordt verhoogd met een bij ministeriële regeling bepaalde marktrente’. So far, so good. De problemen starten op het moment dat de oprenting niet over een geheel jaar plaatsvindt. De wet bepaalt daar niets over. Het lijkt logisch de oprenting dan naar rato van de tijd toe te passen, maar welk percentage gebruik je dan?
Compensatie van partner bij uitfasering pensioen in eigen beheer
Over de uitspraak van rechtbank Amsterdam van 31 januari 2018 zijn reeds twee bijdragen van mij gepubliceerd. Dit zijn de blogs ‘Gewezen partner moet meewerken aan omzetting pensioen in eigen beheer in oudedagsverplichting’ en ‘Verdeling aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting bij echtscheiding’. De uitfasering van het pensioen in eigen beheer leidt veelal tot de verplichting om de partner te compenseren. De fiscale gevolgen daarvan worden in dit deel besproken. Deel drie van een drieluik over de oudedagsverplichting.
Verdeling aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting bij echtscheiding
In mijn blog ‘Gewezen partner moet meewerken aan omzetting pensioen eigen beheer in oudedagsverplichting’, deel één van dit drieluik, ga ik in op de uitspraak van rechtbank Amsterdam van 31 januari 2018 . Daarin verplicht de rechtbank de gewezen partner in het kader van een echtscheiding om mee te werken aan de omzetting van pensioen in eigen beheer in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. De vraag is of de gewezen partner bij een afsplitsing van de aanspraken ingevolge een oudedagsverplichting een eigen aanspraak daarop kan krijgen. Deel twee van een drieluik over de oudedagsverplichting.
Gewezen partner moet meewerken aan omzetting pensioen eigen beheer in oudedagsverplichting
Een DGA heeft pensioen in eigen beheer opgebouwd, waarna een echtscheiding is uitgesproken. De bedoeling is dat de pensioenaanspraak wordt omgezet in een oudedagsverplichting. Het belang daarvan voor de DGA acht de rechtbank zo groot dat de gewezen partner verplicht is hieraan mee te werken. Deel één van een drieluik over de oudedagsverplichting.
Pensioen in eigen beheer met belastingkorting afkopen? De Wet Uitfasering biedt ook in 2018 nog mogelijkheden
Op 1 april 2017 is de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen’, kortweg de Wet Uitfasering, in werking getreden. Heeft u cliënten (DGA’s) die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd? In deze blog leest u meer over de mogelijkheid om het in eigen beheer opgebouwde pensioen met korting af te kopen. Die mogelijkheid bestaat namelijk in 2018 nog steeds, zij het dat het fiscaal voordeel wel iets is afgenomen.
De mogelijkheden met een oudedagsverplichting (ODV) op een rij
De aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV) was ooit bedoeld als een eenvoudige overgangsmaatregel om de uitfasering van het pensioen in eigen beheer (PEB) soepel te laten verlopen. Maar het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst (CAP) doet er met zijn vele standpunten – die tot ons komen in de vorm van Vragen & Antwoorden en Handreikingen – alles aan om van de ODV een ingewikkelde fiscale constructie te maken.