Aanleiding De aanleiding van deze voorgestelde wijzigingswet is een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU). Hierin werd namelijk een onderdeel van AMLD4 (Anti-Money Laundering Directive 4) ongeldig verklaard. Aangezien het UBO-register zijn grondslag vindt in de AMLD4, heeft dit arrest direct effect op de nationale wetgeving. Het HvJ EU […]
UBO-register voor trusts van start
De UBO: wie en waarom UBO’s (Ultimate Benificial Owner, de uiteindelijke belanghebbende) zijn de personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een trust of soortgelijke juridische constructie. In Nederland gaat het daarbij om het FGR. Als UBO van een FGR kunnen worden aangemerkt: de participanten (de economische eigenaren), de beheerder (die het vermogen […]
UBO-register online! Uw privacy in het geding?
Sinds 27 september 2020 is het UBO-register in Nederland een feit. Vanaf die datum geldt een UBO-registratieplicht voor nieuw opgerichte entiteiten en is de 18 maanden overgangsregeling gaan lopen voor bestaande entiteiten. Wat is het UBO-register ook alweer en wat zijn de gevolgen? Hoe verloopt de overgangsperiode en het belangrijkste: hoe kunt u de impact op uw privacy minimaliseren?
De verplichting tot voeren van intern uitkeringenregister voor stichtingen
Met ingang van 8 juli 2020 zorgt de ‘Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten’ voor meerdere nieuwe registratieplichten. De belangrijkste is een registratieplicht voor ‘uiteindelijke belanghebbenden’.
Van een ‘Ultimate Beneficial Owner’ of ‘UBO’ is in ieder geval sprake wanneer een natuurlijk persoon een direct of indirect eigendoms- of zeggenschapsbelang heeft van meer dan 25% in een kwalificerende rechtsvorm. Ook stichtingen en stichtingsbestuurders worden door deze UBO-wetgeving geraakt.
Naast de verplichting de UBO(‘s) voortaan extern te registreren, kennen stichtingen sinds de invoering van de UBO-wetgeving óók een nieuwe verplichting om in de administratie een ‘intern uitkeringenregister’ te voeren.
UBO-registratie, eindelijk is het (helaas) zo ver
Na jaren van gesprekken en onderhandelingen tussen de Europese Commissie en haar lidstaten, het steeds weer niet halen van gestelde deadlines, is het eindelijk zo ver: Het UBO-register is per 27 september 2020 in Nederland ‘live’ gegaan. Dit register heeft verregaande consequenties voor veel natuurlijke personen met een zogenoemd uiteindelijk belang in een entiteit. In deze bijdrage wil ik u meenemen waarom er een UBO-register in het leven is geroepen, voor wie dit register bestemd is en welke inbreuken dit oplevert, maar ook op welke wijze de UBO ingeschreven dient te worden.
Stichting en Stichting Particulier Fonds in Nederland en op BES-eilanden worden verplicht een register bij te houden van personen die uitkeringen genieten
De Tweede Kamer heeft op 10 december 2019 ingestemd met de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Deze wet ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer en zal in werking treden op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.
Het UBO-register: meer transparantie, wie kan daar tegen zijn?
Er wordt steeds vaker gepleit voor meer transparantie om terrorisme, corruptie en belastingontduiking tegen te gaan. Ook het UBO-register, waarin iedere natuurlijke persoon met een aandelenbelang groter dan 25% wordt geregistreerd en dat met ingang van 26 juni operationeel had moeten zijn, is een poging de transparantie te verhogen. Maar hoe zwaar weegt voor u het recht op privacy? Kunt u voorkomen dat overheden en journalisten zomaar inzage krijgen in uw financiële belangen? En kunt u voorkomen dat u in UBO-register wordt opgenomen?