Wat is autodelen precies en wat zijn de voordelen?
Er zijn verschillende vormen van autodelen. In de eerste plaats kun je natuurlijk af en toe een auto huren via een autodeel platform of een verhuurmaatschappij. De auto die jij op een bepaalde dag gebruikt, wordt op een andere dag of moment door iemand anders gebruikt. Een tweede vorm van autodelen die in opkomst is, is het delen van jouw eigen auto met anderen. Je kunt jouw auto dan verhuren aan bekenden, of mogelijk zelfs aan onbekenden. Dit kun je rechtstreeks regelen, maar natuurlijk zou je dat ook via een platform kunnen doen. Je hebt dan een soort Air-BNB achtige regeling, maar dan niet voor jouw huis maar voor jouw auto. Net als bij Air-BNB loop je dan wel het risico dat iemand niet zo netjes met jouw auto omgaat, dus zorg voor goede schriftelijke afspraken en een goede verzekering. Daarnaast kun je natuurlijk te maken krijgen met diefstal en ander onheil. Kortom, regel het goed. Heb je het goed geregeld, dan kan het lucratief zijn om jouw auto tijdelijk aan een ander ter beschikking te stellen op momenten dat je de auto zelf niet nodig hebt. Tot slot kan autodelen voordelen opleveren voor het milieu.
Autodelen & de fiscus
Zoals vaker, hangen de fiscale consequenties af van de omstandigheden. Hieronder gaan we nader in op een paar varianten.
Gebruik je af en toe een deelauto en betaal je die in privé? Dan kun je hier mogelijk een kilometervergoeding voor krijgen van het bedrijf waarvoor je werkt. Gaat het om zakelijke ritten, dan is dit tot 19 cent per kilometer belastingvrij. Heb je een eenmanszaak of ben je ZZP'er? Dan kun je voor de zakelijke ritten 19 cent per kilometer van jouw winst aftrekken.
Gebruik je een deelauto die betaald wordt door jouw baas of door jouw eigen bedrijf? Houd er dan rekening mee dat de Belastingdienst deze auto aanmerkt als auto van de zaak. Het gevolg daarvan is dat je dan een bijtelling moet betalen over die deelauto, maar natuurlijk alleen op die dagen dat je die specifieke auto ter beschikking gesteld hebt gekregen. Je kunt hier wel onderuit komen, bijvoorbeeld wanneer je kunt laten zien dat je per kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden in een auto van de zaak.
Deel je jouw auto met anderen? Dan maakt het ook uit of jouw eigen auto een auto van de zaak is of jouw privéauto.
Gaat het om een auto van de zaak? Dan is het belangrijk wie het initiatief neemt om die auto met anderen te delen. Moet je jouw auto van de zaak van jouw baas delen met collega's? Dan zou het best wel eens kunnen dat je op die dag geen bijtelling hoeft te betalen, maar dat die bijtelling op die dag bij jouw collega terecht komt. Neem je zelf het initiatief om jouw auto van de zaak met anderen te delen? Dan is de kans groter dat je gewoon een bijtelling krijgt voor die dag, ook al heb je die dag zelf niet in jouw auto van de zaak gereden.
Deel je jouw privéauto met anderen? Dan hangt het ervan af hoe vaak je dat doet. Jouw eigen auto is wel jouw eigen bezit, maar telt bijvoorbeeld niet mee als bezitting in box 3 omdat je de auto zelf gebruikt en is de opbrengst voor jou belastingvrij. Verhuur je jouw auto regelmatig? Dan zou het wel eens kunnen dat je toch box 3 belasting moet gaan betalen over de auto. Het zou zelfs kunnen dat de inspecteur de opbrengst ziet als belastbaar inkomen waar je niet alleen inkomstenbelasting, maar eventueel ook omzetbelasting over moet betalen. Pas daar dus een beetje mee op.
Tot slot
Zoals je inmiddels al hebt gemerkt, is er geen standaardantwoord op de vraag hoe het fiscaal zit met autodelen. Elke situatie staat op zich, dus laat je in voorkomende gevallen goed voorlichten. We hopen je met dit artikel een voorzetje te hebben gegeven.