Eenmanszaak naast de BV: let op gebruikelijk loon!
Wanneer de activiteiten van de eenmanszaak en de activiteiten van de BV strikt gescheiden zijn, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. In de eenmanszaak worden bijvoorbeeld advieswerkzaamheden verricht en in de BV wordt een restaurant gedreven. Het wordt pas anders als de eenmanszaak gaat werken voor de BV. Immers: wanneer er arbeid wordt verricht voor een BV, waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden (je bezit dus meer dan 5% van de aandelen), ben je gebonden aan de regels voor het gebruikelijk loon. Je kan dus niet zomaar een factuur sturen naar je eigen BV voor de verrichte werkzaamheden vanuit de eenmanszaak. Kom langs voor een fiscale check als je twijfelt of dit in jouw situatie goed gaat.
Wanneer kan een eenmanszaak goed samen met een BV?
Je zou een maatschap of vennootschap onder firma (vof) kunnen aangaan met je eigen BV. Jij levert dan de arbeid en de BV levert het kapitaal, personeel en overige bedrijfsmiddelen. Wanneer die ‘samenwerking’ onvoldoende ‘body’ heeft, zal de Belastingdienst deze constructie bestrijden. Belangrijk is dat binnen de maatschap of vof goede afspraken worden vastgelegd om latere problemen met de Belastingdienst te vermijden.
Wanneer gaat het fout?
De Belastingdienst is beducht op situaties waarbij geprofiteerd wordt van de zelfstandigenaftrek en daarnaast ook een BV wordt gerund. Je loopt het risico dat zij vragen gaan stellen over het gebruikelijk loon. Ook kunnen zij het standpunt innemen dat de aandelen in de BV verplicht moeten worden geëtiketteerd als ondernemingsvermogen van de IB-onderneming. In dat laatste geval is de waardestijging van de aandelen belast in box 1. De belastingheffing kan dan oplopen tot zo’n 45%, naast de belastingheffing die al plaatsvindt in de BV zelf!
Welke rechtsvorm past het beste bij jou?
Van belang is dat je je afvraagt welke rechtsvorm het beste bij je past. Soms is dat de eenmanszaak en soms is dat de BV. Als je beide rechtsvormen wenst, dan is het goed je te laten bijstaan door een fiscalist. Een maatschap of vof met je eigen BV is fiscaal soms verdedigbaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kan hieraan met maatwerk voldoende ‘body’ worden gegeven?
Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt, ook als de Belastingdienst al langs is geweest.