Gebruik nieuwe BTW-identificatienummer
Het nieuwe BTW-identificatienummer bestaat uit veertien posities: NL – negen willekeurige cijfers – B – twee cijfers, en bevat niet langer het burgerservicenummer van de ondernemer. De ondernemer dient het nieuwe BTW-identificatienummer met ingang van 1 januari 2020 te gebruiken voor alle zakelijke contacten. Dit betekent dat de ondernemers moeten regelen dat het nieuwe BTW-identificatienummer op alle communicatiemiddelen staat, waaronder de facturen, website en briefpapier. Ook de administratiesoftware moet ingeregeld worden op het nieuwe BTW-identificatienummer. Daarnaast dient een ondernemer het BTW-identificatienummer door te geven aan relaties, zoals vaste leveranciers en zakelijke klanten, maar ook aan de accountant en belastingadviseur.
Gebruik oude BTW-identificatienummer
De ondernemer dient het oude BTW-identificatienummer te blijven gebruiken in de communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld voor het doen van de BTW-aangifte. Dit betekent dat BTW-ondernemers met een eenmanszaak twee BTW-identificatienummers naast elkaar dienen te blijven gebruiken.
Zaken doen in het internationale verkeer
BTW-ondernemers die regelmatig zaken doen over de grens moeten vanaf 1 januari 2020 extra alert zijn op het communiceren van het juiste BTW-identificatienummer aan hun zakelijke relaties. De regelgeving met betrekking tot de verificatie van het BTW-identificatienummer wordt namelijk op dit punt aangescherpt.
Checklist
De volgende checklist kan helpen bij het mitigeren van BTW-risico’s:
- Zet vanaf 1 januari 2020 bij verkopen binnen de EU het nieuwe BTW-identificatienummer op facturen;
- Controleer bij inkopen binnen de EU of de leverancier vanaf 1 januari 2020 het nieuwe BTW-identificatienummer op de factuur heeft vermeld. De leverancier moet dit nieuwe BTW-identificatienummer ook gebruiken voor de Opgaaf intracommunautaire prestaties;
- Worden in 2020 facturen ontvangen voor goederen of diensten die de EU-leverancier al in 2019 heeft verricht en staat op deze factuur het oude BTW-identificatienummer van de afnemer, dan hoeft de leverancier niet gevraagd te worden om een gecorrigeerde factuur met het nieuwe BTW-identificatienummer;
- Indien op basis van een zogenaamde artikel 23 vergunning gebruik wordt gemaakt van de verleggingsregeling bij invoer dan wordt door de Belastingdienst een nieuwe vergunning met het nieuwe BTW-identificatienummer afgegeven. Deze moet vanaf 1 januari 2020 gebruikt worden.
Conclusie
De BTW-ondernemer met een eenmanszaak heeft voorlopig twee BTW-identificatienummers. Het nieuwe BTW-nummer is vanaf 1 januari 2020 van belang voor de communicatie naar buiten zoals op facturen en websites.