Ondernemers kunnen er voor kiezen om hun onderneming te drijven middels een IB-onderneming (denk hierbij aan de eenmanszaak, VOF of maatschap) dan wel een B.V. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm wordt vaak ingegeven door fiscale motieven. Door de aankomende wetswijzigingen per 1 januari 2021 kan het zo zijn, dat uw huidige rechtsvorm fiscaal niet meer optimaal is.
Wetswijziging 2020: zelfstandigenaftrek wordt in 9 jaar afgebouwd van € 7.280 naar € 5.000
Conform de wetswijziging wordt de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 verminderd. Dit voordeel wordt -ook voor zzp’ers- de komende negen jaar teruggebracht van 7.280 euro naar 5.000 euro. De zelfstandigenaftrek bedraagt dan in 2020 nog 7.030 euro. ZZP Nederland heeft laten weten deze beperking te beschouwen als een signaal van anti-ondernemers sentimenten in de politiek.
Vereenvoudiging btw-regeling voor ketentransacties vanaf 2020
Adviseert u ondernemers die betrokken zijn bij een ketentransactie van goederen binnen de EU, waarbij de goederen meerdere keren worden verhandeld voordat ze rechtstreeks bij de uiteindelijke afnemer worden afgeleverd? Vanaf 2020 geldt een nieuwe btw-regeling voor ketentransacties. In dit artikel leest u wat deze nieuwe btw-regeling voor ketentransacties inhoudt.
Nieuw BTW-identificatienummer eenmanszaken per 1 januari 2020
Vanaf 10 oktober 2019 ontvangen ondernemers met een eenmanszaak een brief van de Belastingdienst waarin hen een nieuw BTW-identificatienummer wordt toegekend. Aanleiding hiervoor is dat het oude BTW-identificatienummer van eenmanszaken het burgerservicenummer van de ondernemers bevat hetgeen een verhoogd risico op identiteitsfraude met zich meebrengt.
DGA: dividenduitkering nog dit jaar tegen 25%?
Bent u als DGA van plan binnenkort een dividenduitkering te gaan doen? Of heeft u hier nog totaal niet bij stilgestaan? Het inkomstenbelastingtarief (box 2) op dividenden gaat in 2020 omhoog, de rekening courant-maatregel voor DGA’s komt eraan en de box 3-heffing lijkt hoog te blijven. Wat is het beste om te doen om fiscaal nadeel te vermijden.
Eindejaarstips BTW 2019 en wetswijzigingen BTW 2020
Omdat het einde van 2019 nadert, verdient het aanbeveling om extra aandacht aan een aantal BTW-zaken te besteden, mede met het oog op de wijzigingen in 2020.
Initiatiefwetsvoorstel liquidatie- en stakingsverliesregeling gewijzigd!
Tijdens Prinsjesdag 2019 was al bekend gemaakt dat de liquidatieverliesregeling zou worden gewijzigd. Inmiddels zijn de exacte wijzigingen in deze regeling en in de stakingsverliesregeling voor vaste inrichtingen in het initiatiefwetsvoorstel opgenomen. Het is de bedoeling om deze regelingen per 1 januari 2021 in de Wet op de vennootschapsbelasting aan te passen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Maatregelen loonheffingen in het Belastingpakket 2020
Het Belastingpakket 2020 bevat niet heel veel wijzigingen op het gebied van loonheffingen. Wat de werkkostenregeling betreft zijn de aanpassingen zelfs aan de magere kant met de opmerkingen van de Staatssecretaris van Financiën over de Evaluatie werkkostenregeling in het achterhoofd.
Box 3 gaat op de schop: welk effect heeft dit op uw rendement?
Aan de Tweede Kamer is begin september een voorstel gestuurd met aanpassingen in box 3. Voor 1,35 miljoen mensen is dit goed nieuws, want ze betalen straks helemaal geen belasting meer in box 3. Het uitgangspunt is ‘budgetneutraliteit’. Daarom gaan niet-spaarders juist méér betalen.
De nieuwe uitgangspunten vanaf 2022 kunnen voor grote verschillen in de uiteindelijke belastingheffing (en dus uw rendement) gaan zorgen in vergelijking met 2019.
Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes
Traditionally on the third Tuesday of September (Prinsjesdag), the Dutch government proposes its Tax Plan for the coming year to Parliament. On September 17, 2019, the Dutch government released the Tax Plan (Belastingplan) for 2020, which includes quite a few significant amendments to existing legislation.