Leg afspraken goed vast
Wanneer je een samenwerkingsverband aangaat is het verstandig, wanneer je nog ‘on speaking terms’ bent, afspraken schriftelijk vast te leggen. Wanneer er onenigheid is, is het een stuk moeilijker om samen afspraken te maken! Als zakenpartners in privé doe je dat door een firma-/maatschapsovereenkomst op te maken. Als zakenpartners met BV doe je dat door een aandeelhoudersovereenkomst op te maken. De volgende vragen spelen daarbij een rol:
- wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?
- wie doet welke taken?
- beloning?
- alleen of gezamenlijke bevoegdheid bij bepaalde transacties (verkoop onderneming, in dienst nemen en ontslag van werknemers, aankoop/huur vastgoed, e.d.)?
- concurrentiebeding?
- wat te doen bij uit elkaar gaan?
Bestuurdersaansprakelijkheid
Veelal wordt er een BV-structuur opgericht om de aansprakelijkheid te beperken. Dit werkt tot op zekere hoogte. Er bestaat ook nog zoiets als ‘bestuurdersaansprakelijkheid’. Je kunt met de ‘melding betalingsonmacht’ voorkomen dat de Belastingdienst jou in privé aanspreekt, maar dan moet je deze wel inroepen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen loonbelasting-/omzetbelastingschulden en dividendbelasting-/vennootschapsbelastingschulden. Het voert te ver om hierover uit te weiden, maar het verschil zit in de verhaalsmogelijkheden van de fiscus bij de invordering.
Inspecteur versus invorderaar
De belastingschuld en eventuele boete wordt vastgesteld door de inspecteur middels een aanslag. Daartegen staat bezwaar en beroep open. Vervolgens wordt de belastingschuld geïnd door de invorderaar. Dit zijn twee gescheiden trajecten. Het ene moet je niet verwarren met de andere. Nu wil het weleens gebeuren dat als de aanslag niet wordt betaald vanwege bijvoorbeeld een wijziging van het woonadres en diegene compleet verrast wordt door de (niet betaalde) aanslag. Gelukkig biedt de AWB bescherming, want ‘een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt’. Mijn ervaring is dat de Belastingdienst meewerkt in rechtsherstel, maar dan moet je wel de weg weten. Vragen hierover? Neem dan contact met mij op.
Los de zaken op
Wanneer je aandeelhouder of bestuurder bent in een vennootschap die geen activiteiten meer verricht, zorg er dan voor dat de zaak goed wordt afgesloten. Zorg er ook voor dat jij en je zakenpartner de beschikking hebben over de administratie. Het beste zou zijn de administratie onder te brengen bij een administratie-/accountantskantoor, waarbij beiden inzage mogen hebben. Dit is een manier om te voorkomen dat inzage door je compagnon wordt geweigerd, als er sprake is van ruzie. Stem dit van tevoren ook goed af met het kantoor. Nogmaals: wanneer je ‘on speaking terms’ bent, is het veel gemakkelijker afspraken te maken.
Laat een blauwe envelop nooit liggen
Soms krijg je meerdere blauwe enveloppen tegelijk op de mat. Omdat een blauwe envelop meestal geen goed nieuws bevat (je moet of actie ondernemen of betalen), hebben sommige mensen de neiging de envelop weg te stoppen. Maar dat biedt geen oplossing van het probleem. Het beste is professionele hulp te zoeken. Ik bied een Blauwe Envelop Service waarbij je de blauwe enveloppen, desnoods ongeopend, naar mij toestuurt. Ik neem vervolgens contact met jou op om de vervolgstappen te bespreken.