Op 25 april jl. beslechtte de Hoge Raad – ogenschijnlijk – de discussie over de vraag of cryptovaluta vermogensbestanddelen zijn die tot de rendementsgrondslag voor box 3 behoren.1 Het Hof (de feitenrechter) had eerder onder verwijzing naar de parlementaire geschiedenis overwogen dat het begrip ‘vermogensrechten’ zoals gehanteerd in de Wet IB 2001 een ruimere betekenis […]
Civiele kwalificatie crypto niet relevant voor fiscaliteit
De jurisprudentie rondom de fiscale behandeling van cryptovaluta blijft volop in beweging. Het Gerechtshof Amsterdam (hierna: het Hof) heeft in november 2024 een opvallende uitspraak gedaan over de vraag of de onduidelijke civielrechtelijke kwalificatie van cryptovaluta van invloed is op de vraag of deze tot de rendementsgrondslag van box 3 behoren.1 Belanghebbende nam in hoger […]
Cryptovaluta: een witwasbaar voorwerp?
Cryptovaluta en oplichting blijft de gemoederen bezig houden. Op 8 september 2024 kopte de Telegraaf met de titel “Nederlander vast in zaak rond miljardenzwendel geheimzinnige cryptomunten”.1 Maar in hoeverre kan het omzetten van cryptovaluta in fiat geld gekwalificeerd worden als het verbergen en verhullen in het kader van de witwasbepalingen? En is cryptovaluta juridisch eigenlijk […]
Handel met Crypto Trading Bot niet belast in box 1
Anders dan bij een traditionele beurs is de cryptohandel niet gebonden aan openings- of sluitingstijden. De extreem volatiele cryptohandel gaat 24/7 door. Dit verklaart mede de populariteit van zogenaamde Crypto Trading Bots, of Bitcoin Bots, waarmee snel en met voorgeprogrammeerde algoritmes continu geautomatiseerd kan worden gehandeld. Sommige van deze bots zouden zelfs realtime inspelen op onderlinge minimale koersverschillen bij verschillende handelsplatforms.
Politie legt voor het eerst beslag op Non Fungible Tokens
Op 30 maart 2022 werd bekend gemaakt dat het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland beslag heeft gelegd op digitale kunst. Dit betroffen zogenaamde Non-Fungible Tokens, beter bekend als NFT’s. Dit is de eerste keer dat door de Nederlandse opsporingsdiensten strafrechtelijk beslag is gelegd op dit type cryptobezit. Dat in het kader van een strafrechtelijk onderzoek beslag kan worden gelegd op cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum was al langer bekend. Sinds de explosieve waardestijging en enorm toegenomen handel in NFT’s de laatste tijd zal dit het begin zijn van een trend.
Btw en cryptocurrencies: hoe zit dat met de btw-heffing en aftrek van voorbelasting?
We kennen inmiddels een tal van cryptocurrencies en dit neemt alleen maar toe. Ook neemt toe de interesse en handel in cryptocurrencies. Steeds meer ondernemers handelen in cryptocurrencies of accepteren een aantal als betaalmiddel. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de btw-gevolgen zijn voor zowel de heffing als de aftrek van voorbelasting.
Beleid Belastingdienst Bitcoin-forks februari 2022 bekend!
Wat is een cryptocurrency-fork en wat zijn de gevolgen voor de praktijk? En loont het om vanwege de toekomstige Europese informatie-uitwisseling DAC8 nu nog in te keren voor verborgen bezit van deze forks en andere digitale bezittingen, zoals NFTs (non-fungible tokens) en stablecoins? Goed om te weten dat de Belastingdienst op 18 februari 2022 beleid heeft gepubliceerd over de belastbaarheid in box 3 van bitcoin-forks.
Zijn crypto’s valuta of juist geen valuta volgens ons rechtssysteem?
De interesse in en ontwikkeling van cryptovaluta, zoals de bitcoin, binance coin en ethereum, heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dit heeft in de praktijk tot allerlei nieuwe vragen geleid. Eén van die vragen is of dergelijke cryptovaluta als valuta kan of moet worden aangemerkt. En zo dat het geval is, hoe dit dan juridisch en fiscaal behandeld moet worden. Kijkend naar verschillende bronnen is met name op de vraag of cryptovaluta als valuta moet worden aangemerkt nog niet een eenduidig antwoord te vinden. Hierna dan een kort overzicht van enkele bronnen die ik heb geraadpleegd.