Tijdig bezwaar aangetekend 2017 t/m 2020
Als u tijdig bezwaar heeft aangetekend tegen de aanslag inkomstenbelasting 2017, 2018, 2019 of 2020, komt u in aanmerking voor een teruggaaf indien uw werkelijke rendement minder bedraagt dan het forfaitaire rendement zoals dat is berekend in de aanslag. Hoe het bedrag van deze teruggaaf precies berekend wordt en wat u als belanghebbende hiervoor moet doen, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk wanneer belanghebbenden deze teruggaaf kunnen verwachten.
De staatssecretaris heeft al aangegeven dat individuele behandeling niet mogelijk zal zijn, omdat er te veel gevallen zijn. Hoe het proces er wel uit gaat zien, is onduidelijk, maar begin april 2022 komt de staatssecretaris met een richtingennotitie.
Niet tijdig bezwaar aangetekend 2017 t/m 2020
Als u niet tijdig bezwaar heeft aangetekend tegen de aanslag inkomstenbelasting 2017, 2018, 2019 of 2020 (binnen de zeswekentermijn dus), dan is het nog onzeker of u in aanmerking komt voor een vermindering. De staatssecretaris is zich aan het beraden of het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 absolute werking in die zin zou moeten hebben.
Afhankelijk van de positie van de staatssecretaris, biedt mogelijk een zogeheten ‘verzoek om ambtshalve vermindering’ nog kansen. In beginsel wordt een dergelijk verzoek niet toegekend wanneer de vermindering is gebaseerd op nieuwe jurisprudentie, maar het is de vraag of deze regel in dit geval stand houdt, aangezien sprake is van strijdigheid met internationale verdragen. Tevens lijkt de Tweede Kamer voorstander te zijn van het bieden van rechtsherstel voor alle gedupeerden. De staatssecretaris zal naar verwachting begin april 2022 hier meer duidelijkheid over geven.
Mocht het onduidelijk blijven of in deze gevallen recht op een vermindering bestaat, dan staat de mogelijkheid tot een ‘verzoek om ambtshalve vermindering’ in ieder geval nog open tot 31 december 2022. Ik raad dan uit praktisch oogpunt ook aan om nog af te wachten voordat een verzoek wordt ingediend.
Opleggen definitieve aanslagen
De uitspraak van de Hoge Raad heeft gevolgen voor alle definitieve aanslagen inkomstenbelasting die op of na 24 december 2021 worden opgelegd. Aangezien de Belastingdienst aangeeft de uitspraak nog niet te kunnen verwerken, worden op dit moment in principe geen definitieve aanslagen inkomstenbelasting verstuurd aan belastingplichtigen met box 3-vermogen. Dit is alleen anders als de aanslag dreigt te verjaren of als er een belang is voor de belastingplichtige.
Indien u in de komende maanden een definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangt, kan ik voor u nagaan of het is aan te raden om hiertegen in bezwaar te gaan. Tevens kan ik dit bezwaar voor u verzorgen. Neemt u dan ook gerust contact met mij hierover op.
Mocht u geen aanslag ontvangen, maar er om bepaalde redenen wél één willen, neemt u dan vooral ook contact met mij op.
Voorlopige aanslagen 2022
De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2022 worden nog opgelegd zonder dat rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. U kunt deze aanslag voor dit moment met een gerust hart betalen, wat wel zo praktisch is. Een eventuele vermindering komt dan bij de aangifte en de definitieve aanslagregeling aan bod. Uiteraard kunt u deze aanslag ook verminderen op basis van een geschatte box 3-heffing naar werkelijk rendement, maar omdat het nog onzeker is hoe de staatssecretaris box 3 gaat aanpassen, is dat op dit moment lastig.
Aangifte 2021
Ten aanzien van de belastingaangifte 2021 geldt dat deze gewoon ingediend kan worden, ook als u een box 3-vermogen heeft. Wel kan het in sommige gevallen iets langer duren voordat u een definitieve aanslag ontvangt. U geeft immers het box 3-vermogen op, op basis van een systeem dat aangepast moet worden.
Ook voor 2021 geldt dat indien u de komende maanden een definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangt, dat ik u kan adviseren of het wenselijk is een bezwaar in te dienen. Neemt u gerust contact met mij hierover op.