Uit onderzoeken blijkt dat het percentage mensen met overgewicht giga is: in Nederland ligt dat op maar liefst 50%5. Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen6. Opinieschrijver Sander Schimmelpenninck vermeldt in zijn bekende boekje ‘Sander en de brug’7: ‘Slechts 1% van de kinderen in Nederland eet genoeg groente. Veel kinderen geven de voorkeur aan […]
Landbouwvrijstelling: de Algemene Rekenkamer weet er raad mee
De Algemene Rekenkamer zet het liefst een dikke vette streep door de landbouwvrijstelling. De vrijstelling heeft geen duidelijk doel en leidt ook nog tot ongelijkheid tussen belastingplichtigen. Weg er mee maar als dat net te ver gaat, gezien een aantal negatieve effecten, dan in ieder geval aanpassen. En onder aanpassen mag worden verstaan, beperken. Vooralsnog heeft in ieder geval minister Schouten de discussie voor zich uitgeschoven en ook is zij nog niet zonder meer bereid de conclusies van de Algemene Rekenkamer volledig over te nemen. Maar hoe lang zit zij er nog?
Is het agrarisch bedrijf klaar voor opkoop of onteigening?
September 2021 werd bekend dat de overheid broedt op vergaande plannen voor de onteigening van agrarische ondernemers. Doel is het sneller verlagen van de stikstofuitstoot. Veehouders – niet alleen melkveehouders – die met hun bedrijf in de buurt van een natuurgebied zitten, kunnen te maken krijgen met een gedwongen verkoop van hun bedrijf. Dit scenario is denkbaar wanneer de opkoop van productierechten niet tot niet genoeg vermindering van de stikstofuitstoot leidt. Bij elke regeling die wordt aangekondigd kan de vraag worden gesteld of de agrariërs klaar zijn om aan de regeling deel te nemen. Wellicht is het verstandig om de rechtsvorm van het bedrijf als voorbereiding daarop aan te passen. Vanzelfsprekend is de laagste belastingheffing daarbij het doel.
Recht op MIA en VAMIL, ondanks te laat afgegeven stal-ontwerpcertificaat
Investeren in een duurzame varkensstal geeft onder voorwaarden recht op milieu-investeringsaftrek (MIA) en op willekeurige afschrijvingen op de investeringen (VAMIL). Een duurzame stal is een stal die voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Deze maatlat wijzigt nagenoeg elk jaar. De investering dient tijdig bij RVO te worden gemeld en voor de uiterste meldingsdatum moet over een ontwerp-stalcertificaat zijn beschikt. In een casus waarin het certificaat te laat was afgegeven vindt de rechtbank het in strijd met het evenredigheidsbeginsel dat de belastinginspecteur de MIA en de VAMIL weigert.
Functieverandering landbouwgrond leidt tot belastingprocedure
Wanneer een ondernemer subsidie ontvangt moet u er rekening mee houden dat de belastingdienst daar ook een graantje van wil meepikken. In ieder geval kijken zij kritisch naar de wijze waarop de ontvangen subsidie in de belastingaangifte is opgenomen. In februari 2021 moest de Hoge Raad de knoop doorhakken over de wijze waarop de subsidie tussen de maten/melkveehouders van een maatschap mocht worden verdeeld en over de fiscale verwerking van de subsidie bij een waardevermindering van landbouwgrond. Beide partijen gingen elk met iets naar huis.
De landbouwnormen bieden vrijheid in gebondenheid
De belastingdienst beklaagt zich over het feit dat agrarische ondernemers te vaak afwijken van de landelijke landbouwnormen en dit dan ook doen met nauwelijks voldoende motivering. Deze afwijkingen doen zich volgens de belastingdienst vooral voor bij afschrijvingen van bedrijfsmiddelen en bij voorraadwaarderingen. Het aantal afwijkingen is mij niet bekend, maar de vraag is enerzijds of het beklag van de belastingdienst terecht is en anderzijds of zoveel belastingplichtigen wel terecht afwijken van de landbouwnormen. En als wordt afgeweken, zijn dan de mogelijke gevolgen hiervan wel voldoende doordacht?
De vrijstelling overdrachtsbelasting bij verkrijging van cultuurgrond
Bij verkrijging van cultuurgrond kan een vrijstelling van (6%) overdrachtsbelasting worden toegepast. Veel landbouwers maken daar gebruik van. De cultuurgrondvrijstelling is ook van belang voor de (toekomstige) ontwikkelingen in duurzame energie, zonneparken en containervelden.
Loonwerk en opfokdiensten: welk btw-tarief is van toepassing vanaf 2018?
Regelmatig ontstaat er discussie over het toe te passen btw-tarief in de agrarische sector. Met name in een situatie waarin sprake is van het opfokken van dieren of opkweken van planten is sprake van onduidelijkheid. Hoe zit dat nu precies?
Kavelruil voor de fiscalist
Kavelruil is een landinrichtingsinstrument om op vrijwillige basis snel en gemakkelijk tot een betere verkaveling van gronden en opstallen te kunnen komen, waarmee onder meer bereikt wordt dat landbouwers (kosten)efficiënter en effectiever kunnen werken. Kavelruil levert daarnaast ook belangrijke financiële en fiscale voordelen op voor de deelnemers. Zo worden, indien de betreffende provincie waarbinnen de te ruilen gronden gelegen zijn de kavelruil goedkeurt, de transactiekosten (notaris- en kadasterkosten) volledig of grotendeels (dit verschilt per provincie) gesubsidieerd. Tenslotte geldt er voor de door de deelnemers via de kavelruil verkregen gronden een vrijstelling van overdrachtsbelasting, zodat de kavelruil fiscaal ‘geruisloos’ verloopt.
Het fenomeen ‘titelzuivering’ en de fiscale en civielrechtelijke gevolgen
Wanneer men een fiscalist, niet (specifiek) deskundig op het terrein van het agrarisch recht, zou vragen naar zijn of haar eerste associatie met het begrip ruilverkaveling/herverkaveling, is de kans groot dat de term ‘titelzuivering’ valt. Dit bijzondere fenomeen, dat zich manifesteert in het kader van de akte van herverkaveling (zie art. 82 lid 2 Wet inrichting landelijk gebied, hierna: Wilg) geniet namelijk ook buiten de agro-juridische wereld (enige) bekendheid en is, bij tijd en wijle, ook van belang voor de (agro)fiscale adviespraktijk. De civielrechtelijke en fiscale gevolgen van de titelzuivering dienen (op hoofdlijnen) bij de (agro) fiscalist bekend te zijn.