Ondernemers die nog verliezen hebben openstaan uit 2012 moeten nog dit jaar in actie komen om verliesverdamping tegen te gaan. De termijn voor voorwaartse verliesverrekening voor verliezen uit 2012 blijft 9 jaar. Na 2021 verdampt een nog openstaand verlies 2012, voor zover dit nog niet is gecompenseerd met behaalde winsten en dat is zonde. De verruiming van de verliescompensatie in de vennootschapsbelasting brengt daarin geen verandering, want die geldt voor openstaande verliezen vanaf 2013.
Onzakelijke lening bij paraplu krediet
Kan het verlies van een vof vanwege de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de rekening courantschuld aan de bank van de B.V. van de vennoot in aftrek komen?
Onderneming in BV-vorm in 2021 fiscaal vaak voordeliger dan een IB-onderneming
Ondernemers kunnen er voor kiezen om hun onderneming te drijven middels een IB-onderneming (denk hierbij aan de eenmanszaak, VOF of maatschap) dan wel een B.V. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm wordt vaak ingegeven door fiscale motieven. Door de aankomende wetswijzigingen per 1 januari 2021 kan het zo zijn, dat uw huidige rechtsvorm fiscaal niet meer optimaal is.
Corona-crisis: hoe om te gaan met leningen in de BV
Wat zijn de mogelijkheden van een DGA om een lening in de BV kwijt te schelden? Vanwege de corona-crisis zullen er betalingsproblemen ontstaan bij leveranciers, huurders of wellicht raak je zelf opdrachten kwijt? Welke fiscale mogelijkheden zijn er om de pijn te verzachten?
De landbouwnormen bieden vrijheid in gebondenheid
De belastingdienst beklaagt zich over het feit dat agrarische ondernemers te vaak afwijken van de landelijke landbouwnormen en dit dan ook doen met nauwelijks voldoende motivering. Deze afwijkingen doen zich volgens de belastingdienst vooral voor bij afschrijvingen van bedrijfsmiddelen en bij voorraadwaarderingen. Het aantal afwijkingen is mij niet bekend, maar de vraag is enerzijds of het beklag van de belastingdienst terecht is en anderzijds of zoveel belastingplichtigen wel terecht afwijken van de landbouwnormen. En als wordt afgeweken, zijn dan de mogelijke gevolgen hiervan wel voldoende doordacht?
Let op fiscale gevolgen bij aantrekken financiering binnen groep
Indien je geld aantrekt van de bank voor één van de dochtervennootschappen binnen je groep (van B.V’s met holding en dochters) vraagt de bank zekerheden. Vaak bestaan die uit een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de holding, eventueel aangevuld met die van de overige dochtermaatschappijen. Omdat dat binnen de groep blijft, wordt er meestal niets geregeld over de voorwaarden voor die aansprakelijkheid: er worden geen zekerheden gegeven, vergoedingen afgesproken en de looptijd is meestal ook niet beperkt. En als je dan -als holding- wordt aangesproken door de bank indien het fout gaat bij de dochtermaatschappij, dan moet je aan de verplichtingen jegens de bank wel voldoen. En, dan wil je dit verlies ook graag in aftrek brengen. Echter, de belastingdienst schermt dan direct met het paraplukredietarrest uit 2013 en weigert die aftrek.
Mag je geld uitlenen aan een BV vanuit de eenmanszaak?
Aangezien een eenmanszaak niet mag beschikken over duurzame overtollige liquide middelen is een andere oplossing die ondernemers weleens kiezen het uitlenen van gelden aan andere ondernemers. Maar mag je wel geld uitlenen vanuit de eenmanszaak als je je normaal gesproken niet bezig houdt met het uitlenen van gelden op professionele basis? Onlangs heeft de rechtbank zich uitgesprokenover deze kwestie.
Hoge Raad: deels onzakelijke garantstelling is ook deels informele kapitaalstorting
Uit rechtspraak kan inmiddels een redelijk vast beoordelingssystematiek worden afgeleid voor de bepaling of sprake is van een onzakelijke lening/garantstelling en in het bijzonder voor wat betreft de fiscale gevolgen bij een op- en afwaardering. Nieuw is dat de Hoge Raad in maart 2019 heeft geoordeeld dat een onzakelijke garantstelling ertoe kan leiden dat een opwaardering ook voor slechts een deel als een informele kapitaalstorting wordt beschouwd. Dit oordeel heeft ook gevolgen bij een onzakelijke lening. In dat licht kunnen deze leningen dus ook deels (in plaats van geheel) tot een informele kapitaalstorting leiden. En dat is relevant voor de praktijk.
Praktische tips voor DGA bij financieren van ‘eigen’ BV
Hoe moet de DGA zijn BV financieren? Denk aan de situatie dat de ondernemer in de BV een nieuw project wil starten en daarvoor financiering nodig heeft. Gaat hij dat dan als kapitaal of als lening aan de BV verstrekken? Als deze lening fiscaal onzakelijk is, dan is een latere afwaardering in box 1 niet mogelijk.
Golfafspraken waren slechts deels zakelijk, dus ook de gereden kilometers van en naar de golfclub
Het Hof Den Bosch oordeelde medio 2018 dat golfen met zakelijke relaties toch deels privé kan zijn. Hoewel de uitspraak is gedaan met betrekking tot de kilometerregistratie van de leaseauto, is het de vraag of dit verdere gevolgen heeft. Zijn maaltijden met relaties nu ook minder snel als zakelijk aan te merken?