Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) dient voor zijn werkzaamheden een zogenoemd gebruikelijk loon te ontvangen op basis van de Wet op de loonbelasting 1964. In de rechtspraak is sinds 2004 sprake van een zogenaamde afroommethode voor het vaststellen van dit gebruikelijk loon. Daarnaast kon tevens de vergelijkingsmethode worden gebruikt om het gebruikelijk loon vast te stellen. In 2020 komt de Hoge Raad (gedeeltelijk) terug op de afroommethode. Wij lichten in dit artikel beide methoden kort toe en behandelen tevens de laatste ontwikkelingen.
De werknemer-aandeelhouder. Wel of geen werknemer voor de loonbelasting, werknemersverzekeringen of pensioen?
De werknemer die al dan niet direct aandelen houdt in de werkgever wordt voor de ene regeling wel en voor de andere niet als volwaardig werknemer beschouwd. We beschouwen het werknemersbegrip in vier deelgebieden: (1) de loonbelasting, (2) werknemersverzekeringen, (3) de Pensioenwet en (4) de verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen.
De Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Met de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) wil de overheid investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen bij bedrijven stimuleren. Het kabinet verlaagt met de BIK de kosten voor bedrijven die investeren, doordat zij een investeringskorting kunnen verrekenen met de af te dragen loonheffing.
Over doorbetaling kostenvergoedingen en gevolgen voor loonheffingen
Volgens de Belastingdienst mogen kostenvergoedingen in coronatijd alleen onbelast worden doorbetaald als op die vergoedingen uiterlijk op 12 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht bestond. Dit antwoord is gepubliceerd op het Forum Fiscale Dienstverleners. Echter deze website staat alleen open voor fiscale dienstverleners met een Becon-nummer
Onverwacht toch werknemersverzekeringen verschuldigd over managementfee DGA!
September 2020 besliste het Hof Arnhem-Leeuwarden dat een tweetal DGA’s met minderheidsbelangen toch verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. In vergelijkbare uitspraken vorig jaar kwam Hof Den Haag tot een tegenovergestelde conclusie. In deze beide zaken werkt de DGA via een managementovereenkomst met zijn holding voor de werkmaatschappij, waarin hij een minderheidsbelang heeft. Wij zullen in dit artikel eerst ingaan op de premieplicht werknemersverzekeringen, daarna op de recente uitspraak van het hof en afsluiten met de gevolgen daarvan voor de praktijk.
Loonheffingen: wetsvoorstel ingevolge pensioenakkoord en Belastingpakket 2021
Onlangs is het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen ingediend bij de Tweede Kamer. In dit artikel de grote lijnen. Daarnaast een kort overzicht van de onderwerpen met betrekking tot wijzigingen in de loonheffingen voor 2021.
DGA en de BV: hoe bepaal je het gebruikelijk loon?
In de praktijk zie ik de belastingdienst nog correcties aanbrengen in het loon van een DGA op basis van de zgn. afroommethode, terwijl de Hoge Raad de toepassing van deze methode slechts in uitzonderlijke situaties goedkeurt.
Corona-crisis: hoe om te gaan met het gebruikelijk loon?
Degene die een aanmerkelijk belang heeft in een vennootschap (dus meer dan 5% van de aandelen in een BV heeft) én arbeid verricht voor die vennootschap, heeft te maken met de gebruikelijkloonregeling. Nu door de Corona-crisis niet altijd meer gewerkt kan worden voor de vennootschap of de omzet (grotendeels) plat ligt, is het de vraag wat je moet doen met de afspraken over het loon die in het verleden gemaakt zijn.
The Court of Appeal: Living in the Netherlands for more than two years and still entitled to the 30%-ruling
The Court of Appeal in Amsterdam decided in October 2019 that an individual who was hired from abroad is still eligible for the 30%-ruling after having lived in the Netherlands for more than two years.
Let op nieuwe meldingsplicht voor buitenlandse werknemers per 1 maart 2020!
Buitenlandse werkgevers binnen de EER/Zwitserland die werknemers tewerkstellen in Nederland moeten vanaf 1 maart 2020 voldoen aan de nieuwe meldingsplicht met de daarbij behorende administratieve verplichtingen. Er is tevens nieuw beleid om de niet naleving daarvan te beboeten met bijbehorende boetebedragen. Wees daarop alert.