Bij de evaluatie van de bevindingen uit een geldsteekproef speelt de bewijslastverdeling een belangrijke rol. De Belastingdienst geeft in zijn controleaanpak (CAB) aan niet meer werk te willen verrichten dan noodzakelijk is. Dit betekent dat hij bij de opzet van de geldsteekproef als uitgangspunt heeft dat hij in de steekproef geen enkele fout toestaat; met andere woorden er is sprake van een
‘nulfoutenverwachting’. De gedachte hierachter is dat de Belastingdienst stelt dat belastingplichtige bij het indienen van aangifte verklaart dit stellig en zonder voorbehoud te doen. De Belastingdienst hoeft dus slechts vast te stellen dat sprake is van een aanvaardbare aangifte.
Boekenonderzoek: ga in gesprek over opzet, uitvoering en evaluatie steekproef!
De Belastingdienst verwacht dat ondernemers hun administratie op orde hebben. Steeds vaker worden statistische steekproeven gebruikt om vast te stellen dat sprake is van een aanvaardbare aangifte. Bij de opzet van de eurosteekproef
is het uitgangspunt dat geen enkele fout wordt toegestaan. Om discussies te voorkomen, is het van belang om een steekproefonderzoek goed te begeleiden. Willem Veldhuizen, directeur van Taxsample, legt uit hoe om te gaan met controlebezoeken van de Belastingdienst.
Belastingdienst legt inzagerecht belastingplichtige te beperkt uit
Het recht op inzage in het dossier van de Belastingdienst wordt door menig belastingplichtige en diens adviseur onvoldoende benut. Terwijl verweer tegen een aanslag pas goed mogelijk is als je beschikt over de stukken waarop een (naheffings- of navorderings-) aanslag is gebaseerd. Ons valt op dat inspecteurs het inzagerecht regelmatig zuinig toepassen. Terwijl een faire en transparant handelende inspecteur juist ruimhartig met het inzagerecht hoort om te gaan.
Controleaanpak Belastingdienst? Dit is wat u moet weten
Statistische steekproeven komen steeds vaker voor als controlemiddel bij de Belastingdienst. Uitgangspunten daarbij zijn het Handboek Controle (HC) en de Controleaanpak Belastingdienst (CAB). Echter die controleaanpak wijzigt nogal eens op basis van interne richtlijnen. Mocht u bij een controle betrokken worden, dan is het goed om te weten wat u vooraf met de Belastingdienst zou moeten bespreken.
Géén dwang of drang tot Horizontaal Toezicht?
De Belastingdienst heeft het Horizontaal Toezicht (HT) nieuw leven ingeblazen en de ‘doorontwikkeling’ in 2021 vastgelegd in twee lijvige Leidraden. Ze geven uitgebreid inzicht in de gewenste omgang met Horizontaal Toezicht. Wij plaatsen enkele kritische kanttekeningen bij het toezicht op de rechtsbescherming van de gelijke behandeling van belastingplichtigen, invordering en beboeting.
Klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan…
De Belastingdienst ontvangt geregeld (anonieme) meldingen van belastingontduiking. Een zogenaamde ‘klikbrief’ is voor rancuneuze ex-echtgenoten en wraakzuchtige ex-werknemers een geliefd middel om hun voormalige partner of werkgever terug te pakken. Niet zelden is een dergelijke klikbrief het startpunt van een controle, bedrijfsbezoek en boekenonderzoek met navorderings- en naheffingsaanslagen en vergrijpboeten als eindresultaat.
Help, er is een boekenonderzoek ingesteld door de belastingdienst
Veelvuldig worden er boekenonderzoeken bij belastingplichtigen ingesteld. Het door de belastingdienst ingestelde onderzoek wordt uitgevoerd volgens de Controleaanpak Belastingdienst. Een grote rol bij de aan te brengen correcties speelt de brutomarge die aan de hand van de inkoop en verkoop wordt vastgesteld. Met name een ondeugdelijke administratie met bijvoorbeeld negatieve kassen en bankstortingen zonder bron kunnen hierbij een grote rol spelen. Voor het boekenonderzoek dient er een auditfile aan de belastingdienst te worden aangeleverd waarin de bronadministratie is verwerkt. De uitkomst van het boekenonderzoek kan een ongewenste navorderings- of naheffingsaanslag met boete en rente tot gevolg hebben.
Controleaanpak Belastingdienst en steekproeven
Statistische steekproeven komen steeds vaker voor bij de belastingdienst als controlemiddel. Uitgangspunt daarbij is het Handboek Controle. Echter de controleaanpak wijzigt nogal eens op basis van interne richtlijnen. Mocht u bij een controle betrokken worden, dan is het goed om te weten wat u vooraf met de Belastingdienst zou moeten bespreken.
Belastingdienst zet controlecapaciteit in op sectoren zorg, bouw en hun intermediairs
Alle organisaties in de zorg, bouw en de intermediairs in deze sectoren hebben een verhoogde kans op controle door de Belastingdienst. Dat blijkt uit een Kamerbrief van februari 2020. In dit stadium worden nog ‘aanwijzingen’ gegeven als er onbedoeld toch sprake is van een dienstbetrekking. Strengere handhaving volgt als die ‘aanwijzingen’ niet worden opgevolgd.
Hoe data-analyse van uw douane-aangiften leidt tot verbeterslag
Taxsample heeft een no-nonsense analysetool tool ontwikkeld waarmee de GPA (Geautomatiseerde periodieke aangifte) op een efficiënte wijze kan worden gecontroleerd.