Het is de vraag wat het OM en het kabinet rechter-commissaris hiermee gaan doen. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat onderzoeken extreme vertraging oplopen of volledig stil komen te liggen, mede omdat het OM simpelweg geen risico’s wil lopen. Er bestaat overigens ook geen zekerheid dat de Hoge Raad de vragen daadwerkelijk zal […]
Termijnoverschrijding bij verzoek om ambtshalve vermindering
Een belastingplichtige die te laat is met het indienen van een bezwaar kan de inspecteur verzoeken om de aanslag ambtshalve te verminderen. De inspecteur merkt in de praktijk een te laat ingediend bezwaar automatisch aan als verzoek om ambtshalve vermindering. Dit volgt ook uit het Besluit fiscaal bestuursrecht. De inspecteur voert een verzoek om ambtshalve […]
Uitworp verplicht niet tot onderzoek
De inspecteur heeft onder voorwaarden de bevoegdheid om te weinig geheven belasting na te vorderen. Een zogeheten nieuw feit kan navordering van te weinig geheven belasting rechtvaardigen. Een feit is niet ‘nieuw’ als sprake is van een feit dat de inspecteur bekend was of redelijkerwijs bekend had kunnen zijn. Een inspecteur die een dergelijk feit, dat niet nieuw is, niet betrekt in het vaststellen van de primitieve aanslag, begaat een ambtelijk verzuim. Een dergelijk ambtelijk verzuim belet de bevoegdheid om de belasting die te weinig is geheven ter zake van het desbetreffende feit na te vorderen.
Fiscus op de vingers getikt!
De Hoge Raad heeft recent in duidelijke bewoordingen uitgelegd welke regels gelden in het geval van een fiscale boete. De Belastingdienst komt een verzwaarde bewijslast toe.
Het is vroeg kerst dit jaar: Belastingdienst neemt dubbele btw-heffing weg
Geen kritisch geluid deze keer over de Belastingdienst. Met plezier delen wij twee bijzonder positieve ervaringen met de Belastingdienst. Een tweetal ondernemers werden voor dezelfde leveringen, zowel in Nederland als in een ander EU-land, met btw-heffing geconfronteerd. En jawel, we vonden de Belastingdienst in Nederland in beide zaken bereid deze dubbele heffing geheel weg te nemen! Daarom nemen we graag onze kerstmuts af voor de Belastingdienst. Hulde!
Onherroepelijke fiscale uitspraken kunnen worden herzien, aldus het Hof
Op 16 juli 2019 heeft de belastingkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een opmerkelijk arrest gewezen, waarin een zogenaamd herzieningsverzoek werd toegewezen.
Verstandig spreken is moeilijk, verstandig zwijgen nog veel moeilijker.
Het zwijgrecht is in ons nationale recht een groot goed. Artikel 29 Wetboek van Strafvordering schrijft voor dat een verdachte bij een verhoor niet tot antwoorden is verplicht. Voor aanvang van een verhoor dient een verdachte de cautie te worden gegeven. Ook in het (fiscale) bestuurlijk boeterecht kennen wij het zwijgrecht.
Klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan…
De Belastingdienst ontvangt geregeld (anonieme) meldingen van belastingontduiking. Een zogenaamde ‘klikbrief’ is voor rancuneuze ex-echtgenoten en wraakzuchtige ex-werknemers een geliefd middel om hun voormalige partner of werkgever terug te pakken. Niet zelden is een dergelijke klikbrief het startpunt van een controle, bedrijfsbezoek en boekenonderzoek met navorderings- en naheffingsaanslagen en vergrijpboeten als eindresultaat.
Belastingdienst kent nog meer ´zwarte lijsten´ en gaat belastingplichtigen hierover informeren
Recent heeft de staatssecretaris van Financiën bekendgemaakt dat de Belastingdienst beschikt over nog zo’n 200 zwarte lijsten waarop belastingplichtigen als mogelijke fraudeurs zijn bestempeld. De Toeslagenaffaire heeft geleerd wat de impact hiervan kan zijn. Niet alleen voor de fiscaliteit maar voor de hele financiële huishouding van een getroffen persoon.
Vermindering belastingrente mogelijk bij carry back
Bij een carry back van verliezen in box I kan het gebeuren dat de partner de heffingskorting moet terugbetalen, omdat het gezamenlijk inkomen te laag is. Wettelijk gezien is daarover (4%) belastingrente verschuldigd. Echter, volgens de rechtbank mag de Belastingdienst niet zomaar belastingrente berekenen.