Artificial Intelligence – een zoveelste modewoord? De afgelopen jaren heeft de advocatuur vanuit de IT de nodige buzzwords langs zien komen. Na de Cloud, Augmented Reality, Blockchain en de Metaverse lijkt Artificial Intelligence het laatste modewoord. Wat is de oorsprong van de recente hype rond AI en ChatGPT? Het mede door Elon Musk opgerichte bedrijf […]
Interne fraude? Eerst langs de eigen advocaat!
Intern feitenonderzoek, zelfonderzoek, corporate investigations, forensisch onderzoek… Hoe je het ook wil noemen, fraudeonderzoek door de eigen advocaat is hot! En niet zonder reden. Voor een bedrijf is het heel aantrekkelijk om interne fraudesignalen, misstanden en strafrechtelijke risico’s eerst te laten onderzoeken door een eigen advocaat.
Wat u moet weten als u verdacht wordt van witwassen
Wanneer u wordt verdacht van witwassen is de verdenking dat u transacties heeft uitgevoerd om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen.
Witwassen gebeurt met de intentie om crimineel geld te kunnen uitgeven, zonder dat dit wordt opgemerkt door justitie, zodat inbeslagname wordt voorkomen.
Het plegen van BTW-fraude en het gebruik van bepaalde constructies, zoals de carrousel-constructie, is strafbaar
In onderstaand artikel leggen wij uit hoe carrouselfraude in de praktijk werkt, voor welke goederen een verhoogde aansprakelijkheid geldt en wat de mogelijke gevolgen zijn wanneer u verdacht wordt van BTW-fraude. Tot slot laten wij op basis van twee recente uitspraken zien dat verdenkingen van BTW-fraude niet altijd terecht zijn.
Verstandig spreken is moeilijk, verstandig zwijgen nog veel moeilijker.
Het zwijgrecht is in ons nationale recht een groot goed. Artikel 29 Wetboek van Strafvordering schrijft voor dat een verdachte bij een verhoor niet tot antwoorden is verplicht. Voor aanvang van een verhoor dient een verdachte de cautie te worden gegeven. Ook in het (fiscale) bestuurlijk boeterecht kennen wij het zwijgrecht.
Belastingadviseur kan geen pleger zijn van belastingfraude als hij voor een ander belastingaangifte doet
Eind januari 2020 heeft de Hoge Raad beslist dat een belastingadviseur niet kan worden veroordeeld als ‘pleger’ voor het opzettelijk onjuist/onvolledig doen van een belastingaangifte van een ander. Maar dat betekent niet dat de adviseur is gevrijwaard voor strafrechtelijke aansprakelijkheid.
De aansprakelijkheid van financiële dienstverleners
De rol van de financiële dienstverlener is veelvuldig onderwerp van gesprek. Strafrechtelijke vervolging van de adviseur die betrokken is bij fraude met publieke middelen staat hoog op het prioriteitenlijstje van het Openbaar Ministerie. De dienstverlener moet zich zodoende steeds vaker bij de strafrechter verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij (fiscale) fraude, met alle ingrijpende gevolgen van dien. Wat betreft de naleving van de Wwft is ook het nodige veranderd.
De witwassende curator in het verdachtenbankje?
De bestrijding van faillissementsfraude is een hot item, vooral voor een curator. Als hij het geld van een niet eerder ontdekte bankrekening in het buitenland naar Nederland wil halen, loopt hij de kans om (ook) zelf strafrechtelijk vervolgd te worden. Betere waarborgen voor de curatoren zijn noodzakelijk.
Al is de leugen nog zo snel, Menno achterhaalt hem wel
Staatssecretaris Menno Snel schrijft in een brief aan de Tweede Kamer (18 september 2018, 2018-0000158109) dat de aanpak van verhuld vermogen zal worden geïntensiveerd. Het betreft een uitvloeisel van het in 2017 gepresenteerde regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Een advocaat kan tijdig ‘schoon schip maken’, voordat strafvervolging wordt ingezet.
Voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor opzettelijk onjuiste btw-aangifte door accountant/belastingconsulent
Het Gerechtshof Amsterdam heeft in april 2018 een uitspraak gepubliceerd waarin het ging om het opzettelijk onjuist doen van btw-aangifte door een accountant/belastingconsulent.