Ondernemers die nog verliezen hebben openstaan uit 2012 moeten nog dit jaar in actie komen om verliesverdamping tegen te gaan. De termijn voor voorwaartse verliesverrekening voor verliezen uit 2012 blijft 9 jaar. Na 2021 verdampt een nog openstaand verlies 2012, voor zover dit nog niet is gecompenseerd met behaalde winsten en dat is zonde. De verruiming van de verliescompensatie in de vennootschapsbelasting brengt daarin geen verandering, want die geldt voor openstaande verliezen vanaf 2013.
Belastingwijzigingen per 1 januari 2021 op een rij!
Een nieuw jaar is aangebroken, en daarom zetten wij graag de belangrijkste fiscale wijzigingen voor u op een rij. Wij hebben een onderverdeling gemaakt tussen wijzigingen voor particulieren, MKB-bedrijven, multinationals en overige fiscale maatregelen.
Belastingplan 2021: over wijziging tarieven Opslag duurzame energie (ODE) en invoering CO2-heffing industrie
Onlangs hebben we weer kennis kunnen nemen van het Belastingplan 2021. Hieronder staan enkele wijzigingen die vanuit het perspectief van de lokale en milieubelastingen van belang zijn. Onderaan dit artikel staat een link naar de complete belastingvoorstellen zoals deze tijdens Prinsjesdag aan de Tweede Kamer zijn aangeboden.
Aanpassing BPM-regels in Belastingplan
Is er nog wat leuks te melden over autobelastingen? Nou ja, dat hangt er eigenlijk vanaf wie of wat u bent. Werkt u in de autobranche? Dan staat er wel degelijk wat revolutionairs in het Belastingplan: het heffingsmoment van de BPM wordt namelijk vervroegd van de datum van registratie van de auto naar het moment van inschrijving van de auto bij het RDW.
De oude box 3-grens geldt in 2021 nog wel voor de toeslagen volgens de belastingplannen
Al jaren worstelt de overheid met box 3. Althans, de toekomst van box 3. De Hoge Raad heeft in het verleden in diverse uitspraken laten weten dat de huidige box 3-heffing, waarbij belasting wordt geheven over een verondersteld rendement, in sommige gevallen buitenproportioneel kan zijn.
BTW, overdrachtsbelasting en Prinsjesdag 2020
In het Belastingplan 2021 zijn geen nieuwe BTW-wijzigingen gepubliceerd. Wel zal er in 2021 op BTW-gebied een aantal belangrijke zaken wijzigen, zo blijkt uit het eerder gepubliceerde ‘Wetsvoorstel implementatie richtlijnen elektronische handel’. Hieronder volgt een overzicht van de in 2021 te verwachten wijzigingen op BTW-gebied. Daarnaast komt kort de overdrachtsbelasting aan bod.
Prinsjesdag 2020! De belangrijkste wijzigingen op een rij
Op Prinsjesdag is het Belastingplan 2021 bekend gemaakt. Dit jaar bevat het Belastingplan weer vele wijzigingen in de belastingheffing. Naast de ‘standaard’ wijzigingen zijn er dit jaar ook extra maatregelen opgenomen om Nederland door de coronacrisis heen te helpen en de economische groei te stimuleren.
Wij hebben de diverse maatregelen ingedeeld in particulieren (incl. DGA/ZZP-er), MKB-bedrijven, multinationals en overige maatregelen (incl. btw-maatregelen). De wijzigingen zullen per 1 januari 2021 van kracht zijn, tenzij anders is aangegeven. Wij wensen u veel leesplezier toe.
Van de doenvermogentoets 1.0 naar 2.0
De complexiteit van de huidige fiscale wetgeving is enorm. Vereenvoudiging is (bijna) niet te doen. De huidige doenvermogentoets verandert daar niets aan. De doenvermogentoets 2.0 tapt uit een ander vaatje.
Loonheffingen: wetsvoorstel ingevolge pensioenakkoord en Belastingpakket 2021
Onlangs is het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen ingediend bij de Tweede Kamer. In dit artikel de grote lijnen. Daarnaast een kort overzicht van de onderwerpen met betrekking tot wijzigingen in de loonheffingen voor 2021.
Prinsjesdag 2020: wat staat er in het Belastingplan 2021?
Op de derde dinsdag in september, dit jaar op 15 september 2020, presenteert het kabinet zoals gebruikelijk het Belastingplan 2021. Eveneens gebruikelijk is dat een aantal plannen vroegtijdig zijn ‘uitgelekt’. Belangrijk is om in uw advisering rekening te houden met de belangrijkste voorstellen, ook al staan die nog niet in de wet. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers en particulieren kort op een rij.