Maar voor een steeds groter deel van de huiseigenaren doet het wel pijn. Al vele jaren geldt namelijk een regeling waarbij over een bepaalde waarde van de woning 2,35% moet worden bijgeteld, in plaats van 0,35%! Voor 2023 ligt die grens op € 1.200.000, en dat betekent het volgende voor een woning met een WOZ-waarde […]
De draagplichtovereenkomst (fiscaal) overbodig gemaakt door aanpassing eigenwoningregeling vanaf 1 januari 2022?
De staatssecretaris vindt dat mogelijk onnodig gebruik is of wordt gemaakt van draagplichtovereenkomsten. Naar mijn mening gaat de staatssecretaris hier te kort door de bocht. Los van de fiscale waarde van draagplichtovereenkomsten kan ook het onderlinge belang voor partners groot zijn. In dit artikel een toelichting op mijn opinie hierover.
Hoge Raad oordeelt: familielening is geen eigenwoningschuld
De Hoge Raad heeft in november 2021 geoordeeld of een familielening voor een eigen woning in aanmerking komt voor de ‘hypotheekrenteaftrek’. De Hoge Raad oordeelt dat bij een lening verstrekt door een persoon zonder renseigneringsplicht, zoals bij een familielening, niet aan de voorwaarden van de eigenwoningschuld wordt voldaan indien bepaalde gegevens door belastingplichtige te laat worden verstrekt. De Hoge Raad hanteert hiermee een strikte wetstoepassing, waardoor de hypotheekrenteaftrek verloren gaat.
Inkomsten uit tijdelijke verhuur tuinhuis: fiscaal belast of niet?
De Wet Inkomstenbelasting bevat een regeling voor de tijdelijke verhuur van een eigen woning: de inkomsten daaruit worden voor 70% belast. De gedachte daarachter is dat men ook kosten moeten maken bij tijdelijke verhuur, zoals energie, schoonmaak en verzekering. De Hoge Raad oordeelde in september 2020 dat deze regeling ook van toepassing is bij tijdelijke verhuur van een tuinhuis.
De eigen woning als ondernemingsvermogen is zo gek nog niet
De reflex van menig belastingadviseur als het over de eigen woning gaat is etiketteren als privévermogen. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij de eigen woning als ondernemingsvermogen etiketteren misschien zo gek nog niet is. In deze afweging spelen zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting een belangrijke rol, waarbij nog weleens vergeten wordt om voor beide belastingen een aparte afweging te maken.
Uit elkaar en eigen woning; gebruiksvergoeding én hypotheekrenteaftrek?
Als partners een punt zetten achter hun relatie worden ze geconfronteerd met civiele en fiscale wetgeving. En dan zou het zo maar kunnen dat ze er achter komen dat civiele en fiscale regelingen niet altijd op elkaar aansluiten. Afhankelijk van aan wie ze dan hun vragen stellen, krijgen ze het civiele of het fiscale antwoord. Zo ook in de zaak die speelde voor Rechtbank Noord-Holland in april 2020. De civiele rechter geeft antwoord, maar is dat wel het volledige antwoord?
Toerekening economische eigendom eigen woning bij echtscheiding; hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?
Bij echtscheidingen waar een eigen woning onderdeel van het vermogen uitmaakt, is altijd wel discussie over wie nu wanneer de hypotheekrenteaftrek mag claimen. De wettelijke regeling is een oerwoud waar niet iedereen de weg in weet te vinden. Een van deze vragen ziet op de overdracht van de economische eigendom van de eigen woning aan degene die na de echtscheiding de woning definitief zal blijven bewonen. Het idee is dat hiermee de volledige hypotheekrente aftrekbaar blijft. Maar is dat wel zo?
Verhuizen naar een zorginstelling: voorkom een forse inkomstenbelastingheffing in box 3 over de woningwaarde en een hoge eigen WLZ-bijdrage voor zorg
De kans is groot dat een hulpbehoevend of hoogbejaard familielid binnen enkele jaren moet verhuizen naar een zorginstelling. De eigen woning komt dan leeg te staan en wordt te koop gezet. Tijdelijke verhuur is een interessante mogelijkheid om nog wat huurinkomsten te verwerven. Vaak wordt echter niet nagedacht over de fiscale consequenties daarvan. Een forse inkomstenbelastingheffing in box 3 en een hogere eigen WLZ-bijdrage voor zorg kan het onbedoelde gevolg daarvan zijn.
(Airbnb) verhuurder: u bent nog niet permanent zeker dat tijdelijk verhuren van een gedeelte van de eigen woning belastingvrij is
Drie uitspraken van de rechtbank Noord-Holland en Hof Amsterdam medio 2019 maken duidelijk: het laatste woord over het verhuren van een gedeelte van de eigen woning is nog niet gezegd.
Eigenwoninglening bij eigen BV steeds minder voordelig?
In de praktijk is het gebruikelijk dat de eigen woning van een DGA (deels) is gefinancierd met een lening bij de eigen BV of spaargeld van een DGA. Economische motieven maken dit tot een logische stap. Een bank is immers meestal niet bereid een woning volledig te financieren, zeker niet een woning in het hogere segment. Gedeeltelijk zelf voorzien in financiering zorgt vaak voor een extra lage bankrente, wanneer wordt geleend van de eigen BV.