Op 1 februari 2021 is de aanvraag voor de (eerste fase) tijdelijke Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden, geopend. Een kleine 10 dagen eerder was de regeling gepubliceerd.
De eigen woning als ondernemingsvermogen is zo gek nog niet
De reflex van menig belastingadviseur als het over de eigen woning gaat is etiketteren als privévermogen. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij de eigen woning als ondernemingsvermogen etiketteren misschien zo gek nog niet is. In deze afweging spelen zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting een belangrijke rol, waarbij nog weleens vergeten wordt om voor beide belastingen een aparte afweging te maken.
Corona-crisis: hoe om te gaan met het urencriterium?
Voor de toepassing van de zelfstandigenaftrek is een belangrijke voorwaarde het voldoen aan het urencriterium: tenminste 1225 uur werkzaamheden verrichten voor een of meer ondernemingen waaruit de belastingplichtige als ondernemer winst geniet. Door de maatregelen van het kabinet kwamen bepaalde sectoren stil te liggen, zoals bijvoorbeeld de horeca, cultuursector, contactberoepen en bedrijven in de evenementenbranche. Om te voorkomen dat zij naast omzetschade ook het recht op de zelfstandigenaftrek zouden verliezen, is er een versoepeling gekomen van het urencriterium.
Kleinschaligheids-investeringsaftrek binnen en buiten firmaverband
Hoge Raad spreekt zich in mei 2020 uit over de situatie waarbij slechts binnen de firma werd geïnvesteerd.
Terugkeer vanuit BV naar eenmanszaak opvolger kan ‘belastingvrij’
Veel ondernemers willen op termijn de onderneming aan een opvolger overdragen, bijvoorbeeld aan een eigen kind. Hoewel er fiscale faciliteiten zijn om een onderneming belastingvrij over te laten gaan op de volgende generatie, blijkt in de praktijk nogal eens dat een gebrek aan afstemming tussen de verschillende regelingen een fiscaal voordelige overdracht in de weg kan staan. Dat geldt ook wanneer de opvolger liever als eenmanszaak verder gaat dan in BV-vorm.
Maakt Belastingdienst zich schuldig aan discriminatie?
In februari 2020 heeft de Rechtbank uitspraak gedaan in een zaak, waarbij een algoritme dat uitkeringsfraude opspoort, in strijd is met de mensenrechten. Het ging hier om SyRi, een systeem dat overheidsbestanden naast elkaar legt om zo mogelijk frauderende burgers op te sporen. Hoe zit dat eigenlijk bij een controle van de toepassing van de zelfstandigenaftrek?
Wetswijziging 2020: zelfstandigenaftrek wordt in 9 jaar afgebouwd van € 7.280 naar € 5.000
Conform de wetswijziging wordt de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 verminderd. Dit voordeel wordt -ook voor zzp’ers- de komende negen jaar teruggebracht van 7.280 euro naar 5.000 euro. De zelfstandigenaftrek bedraagt dan in 2020 nog 7.030 euro. ZZP Nederland heeft laten weten deze beperking te beschouwen als een signaal van anti-ondernemers sentimenten in de politiek.
Hoge Raad komt ondernemer met lijfrentepolis fiscaal tegemoet
Ondernemers die bij de belastingrechter klagen over ongeoorloofde discriminatie met werknemers. Het komt niet zo vaak voor en als het al voorkomt, vangt de ondernemer meestal bot. De rechter oordeelt dan dat er sprake is van ongelijke gevallen waardoor een aparte fiscale behandeling voor beide groepen is toegestaan. De Hoge Raad oordeelt echter anders bij een ondernemer met een lijfrentepolis.
Five reasons not to start with a BV in the Netherlands
If an individual or a group of individuals decide to set up a business in the Netherlands (often contemplated by the spouse of an expatriate), we usually advise the start-up that a choice for a limited liability company (hereafter BV) is a lot less tax advantageous than becoming sole proprietor (eenmanszaak) or a (personal) partnership (VOF). Please note that setting up a business, let alone a BV, may in certain cases be impossible from an immigration point of view.
In de wolken met oude VAR-WUO. Claim status fiscaal ondernemer
Barbara Rijskamp is belastingadviseur met passie voor haar vak. In dit blog wil zij u graag op een vermakelijke manier meenemen in de fiscale praktijk. De zaken zijn gebaseerd op verschenen jurisprudentie, waarbij de namen zijn gefingeerd.