Heffing aanmerkelijk belang In beginsel moet er bij overlijden in de inkomstenbelasting worden afgerekend over de werkelijke waarde van de aandelen in de BV, minus de verkrijgingsprijs van die aandelen. De heffing over het aanmerkelijk belang bedraagt 24,5% over de eerste € 67.000 en 33% over het meerdere. Erfbelasting Daarnaast is er de heffing van […]
Komt er een einde van de Villataks?
Maar voor een steeds groter deel van de huiseigenaren doet het wel pijn. Al vele jaren geldt namelijk een regeling waarbij over een bepaalde waarde van de woning 2,35% moet worden bijgeteld, in plaats van 0,35%! Voor 2023 ligt die grens op € 1.200.000, en dat betekent het volgende voor een woning met een WOZ-waarde […]
Parkeerruimte, wat is dat voor de BTW?
Het Hof komt tot de conclusie dat de getoonde en beschreven onroerende zaken naar hun aard en inrichting zijn bestemd om te worden gebruikt als parkeerruimte voor een voertuig. Het Hof neemt daarbij in aanmerking het spraakgebruik, de bestemming bij hun bouw en dat deze bereikbaar zijn via de openbare weg. En dan komt het: […]
Is een bouwperceel een woning?
Volgens art. 220a van de gemeentewet dient een onroerende zaak tot woning indien de waarde daarvan in hoofdzaak kan worden toegerekend aan delen die dienen tot woning dan wel volledig dienstbaar zijn aan woondoeleinden.
Zo niet, dan is de onroerende zaak een niet-woning. Het onderscheid ‘woning’ – ‘niet-woning’ is van belang voor de heffing van OZB: in nagenoeg alle gemeenten is het OZB-eigenarentarief voor woningen lager dan voor niet-woningen.
En bovendien: van woningen wordt geen OZB-gebruikersbelasting geheven en van niet-woningen wel (althans in vrijwel alle gemeenten).
Is een bouwperceel waarop een woning zal worden gebouwd nu een woning of een niet-woning?
Let op de woondelenvrijstelling OZB
Sinds ter zake van woningen geen gebruikersbelasting OZB meer wordt geheven kent de Gemeentewet een vrijstelling voor woondelen die deel uitmaken van een niet-woning. Ook die woondelen genieten op deze wijze van de afschaffing van de gebruikersbelasting OZB op woningen. Soms is er discussie over de omvang van de woondelenvrijstelling. De Hoge Raad heeft in november 2021 aangegeven hoe te handelen in dit soort discussies.
Taxation on real estate in the Netherlands
If you are a resident of the Netherlands, you need to declare your worldwide income and assets when filing your personal Dutch tax return – including real estate. However, it isn’t just Dutch tax residents but also non-residents who need to declare whether they own real estate in the Netherlands.
Voorsorteren op de tariefswijzigingen in de overdrachtsbelasting per 2021: onder de 35 en wachten tot 2021, of juist nog snel een (vakantie)woning, stuk tuin of garage erbij kopen?
Nu het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting de eindstreep is genaderd, wordt in de praktijk al volop ingespeeld op de aanstaande aanpassingen in de tarieven van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 en de voorwaarden waaronder deze tarieven van toepassing zijn. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen waarop kan worden ingespeeld hierna voor u op een rij.
Hoge Raad legt bedrijfsopvolgingsfaciliteiten gunstig uit!
In mei 2020 oordeelde de Hoge Raad in twee zaken in het voordeel van belastingplichtigen bij de uitleg van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. De toepassing van deze faciliteiten hebben een ruimere werking, wat vooral van belang is voor bedrijfsoverdrachten binnen de familie. De uitspraken spelen rond de vraag wanneer aan de ondernemingseis en aan de bezitseis is voldaan. Wij gaan in dit artikel nader in op de bedrijfsopvolgingsregeling en de uitspraken van de Hoge Raad.
Bedrijfsopvolgingsregeling van toepassing op aandelen vastgoed-BV
Conform een uitspraak van Hof Amsterdam in januari 2020 kwalificeert de verhuur van vastgoed in die zaak als een onderneming. Aangezien de Belastingdienst in de praktijk de stelling hanteert dat de verhuur van vastgoed per definitie een beleggingsactiviteit vormt, is deze uitspraak voor de praktijk erg interessant. Wij gaan nader in op de bedrijfsopvolgingsregeling en de uitspraak van het hof.
2% in plaats van 6% overdrachtsbelasting bij verkrijging intern gesloopt kantoorpand!
In november 2019 heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of sprake is van toepassing van het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting bij een renovatie van een kantoorpand tot woonappartement. De Hoge Raad past hierbij zijn eerdere maatstaven voor het onderscheid tussen woningen en niet-woningen toe.